Приблизително 3 000 са фестивалите в България, като всяка година

...
Приблизително 3 000 са фестивалите в България, като всяка година
Коментари Харесай

Фестивалният туризъм създава заетост, устойчиви форми и нови традиции

Приблизително 3 000 са фестивалите в България, като всяка година празничният календар се добавя от нови или изчезват досегашни, съгласно данни на клъстер "Фестивалите в България ".

Общ справочник на фестивалните събития в страната към момента липсва, а обособени уеб сайтове и организации се пробват да подредят част от празничните обичаи или появяващите се нови начинания. Фестивалният основава устойчиви форми на туризъм, той освен цялостни хотелите, само че и открива благоприятни условия за развиване на локалния занаят, разяснява Антония Титянова от "Фестивалите в България ". Според нея календарът на клъстера търси равнопоставеност сред най-малките фестивали и огромните одобрени празници.

Фестивалите и съборите в Родопите са съпътстващият туристически артикул, който довежда туристи в по-слабите сезони, когато липсват атракции, е мнението на Снежана Орлова, учител по туризъм. Златоград е положителният образец за основаване на нови фест обичаи, поддържащи целогодишен туристически поток - празници на кафето, на чевермето, Балканска скариада, Трифониада, "Един пазарен ден ", Делюви тържества.

Палитрата на фестивалите от ден на ден се разнообразява

Палитрата на фестивалите от ден на ден се разнообразява, българинът стартира да се учи, че това е доста добър модел да се притеглят туристи към района, добавя Титянова. Превръщайки локален бит или обичайно ястие в мотив да се чества, доста дребни селища съумяват да привлекат гости и туристи, надхвърлящи неколкократно популацията на района хазаин. Във фест календара могат да се видят от странни по-странни празници, разчитащи на профилирана аудитория и ценители.
Виртуалният гид измежду фестивалите открива Празник на шопската спържа и суджука, на картофа, на кестена, на райската ябълка, на смилянския боб, Айляк церемониал, Международен фестивал на ледените фигури, "Греяна магия ", "Лютеницотерапия ", "Кукурузени усмивки " и други Последователите на максимата "In vino veritas " имат още десетки мотиви за празничен тост - Фестивал на виното "Дефиле на младото вино ", Празник на пелина, Фестивал Хляб и Вино, Празник на младото алено вино, Арт салон "Любов и вино ", Sofia Wine Spirit Fest, Фестивал на мелнишкото вино "Златен грозд ", Дионисиеви празници "Калето ", Международно ревю "Фестивал на виното и храната ", Фестивал на виното Розе - Rose Wine Expo, Фестивал на виното и културното завещание "Августиада ", Фестивал на рибата и виното.

Празникът на тиквата в Севлиево се потвърждава съгласно Титянова като резистентен, добре проведен фестивал. Тя откроява историческите фестивали с възстановки измежду новите, радващи се на интерес прояви. Сериозен поток от гости притеглят също кулинарните и фолклорни празници. Миндя Рок Фест потвърждава съгласно представителите на клъстера, че триумфът на фестивалите и празниците се крепи на силата на изобретателни и предприемчиви уредници. В листата с устойчиви фестивали от ден на ден се открояват забавни събития в дребни градчета и селца, разгърнати от инициативни екипи и най-често от локалните читалища.

В дните към обичайния кукерски Песпонеделник в Широка лъка или Роженския събор, всички хотели в региона са заети, а резервациите завършват месеци преди този момент, изясняват хотелиери.

Българските обичаи се придвижват и във фестивали зад граница

Българските обичаи се придвижват и във фестивали зад граница, проведени от космополитни българи. В клъстера наблюдават извършения през октомври фест на българите във Валенсия. От тази есен е и информацията за българи, спечелили със светлинна комбинация най-голямата премия на фестивал в Берлин.

Целогодишно в страната се организират профилирани събития, привличащи избрана аудитория - в региона на колите, моторите, туризма и други В Сопот всяка година идват парапланеристи от целия свят, напомняйки за ято птици, изясняват от "Фестивалите в България ".

Фестивалите са метод да се притегли аудитория към дадена дестинация и хората да съпреживеят избрана културна среда, съгласно представители на клъстера. Експертите по празничния маркетинг допълват, че възпитаването на нюх към фестивалния туризъм би трябвало да продължи в посока единна рекламна тактика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР