Приближава зимата и конкуренцията за закупуване на газ се засилва.

...
Приближава зимата и конкуренцията за закупуване на газ се засилва.
Коментари Харесай

Икономист: Кабинетът наивно отказа танкерите с втечнен газ, а руски газ не дойде


Приближава зимата и конкуренцията за закупуване на газ се ускорява. Колкото по-рано се купи полутечен газ, толкоз по-добре. Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия икономистът Георги Ангелов.

Въпросът не е толкоз за количествата, що се касае за цената. Положителното е, че от 1 октомври ще падне цената на при газ у нас, тъй като влиза газът от един танкер, който е на преференциална цена, и интерконекторът  ще бъде пуснат.  Вижда се, че когато се работи самодейно, могат да бъдат реализирани резултати, съобщи Ангелов.

Имаше едно наивно очакване, че идва едно ново държавно управление, открива сметка в рубли и газът идва, само че газ не пристигна. Наивно отказахме шестте танкера с полутечен газ и в този момент би трябвало да се работи бързо. Въпросът е и да се търси по-ниска от пазарната цена на резервирания потенциал на терминала за газ в Александруполис, където сме съсобственик. Не е задоволително единствено да обявим търг, а да търсим преференциална цена, уточни икономистът.

Той разяснява и енергийния проект на Европейската комисия за справяне с рецесията.

В България първи възприехме правилото на систематизиране на свръхпечалбата на държавните енергийни сдружения, която по-късно беше възприета от всички европейски страни. Тези ограничения обаче са прекомерно великодушни – дават се и на тези, които нямат потребност. Мерките би трябвало да се концентрират единствено върху тези, които имат потребност, единствено върху тези, които в действителност са потърпевши от рецесията, а не да компенсираме и тези, които са спечелил о т нея, сподели още Георги Ангелов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР