При закупуване на лекарства с електронна рецепта е небходимо да

...
При закупуване на лекарства с електронна рецепта е небходимо да
Коментари Харесай

Димитър Маринов от съюза на фармацевтите: Проблем с електронните рецепти няма

При закупуване на медикаменти с електронна рецепта е небходимо да съобщим ЕГН-то си и датата на предписанието.

Това съобщи в „ Тази заран “ Димитър Маринов, ръководител на Българския фармацевтичен съюз. Той уточни, че съгласно тях няма проблем с изпълението на е-рецептите макар мощното предпочитание за връщане с хартиените предписания.

„ За повече от две години рецептите по здравна каса са над 44 милиона. Те са отчасти или изцяло платени от здравната каса. В момента за белите предписания се движим с над 70% осъществяване. Има доста аргументи една рецепта да не бъде изпълнена – предписаното лекарство не е налично в аптеката, не е записано изобщо на българския пазар, от дълго време е изтеглено или не е по джоба на пациента ", уточни Маринов.

Д-р Маджаров съобщи още, че лекарите са подготвени да потърсят правата си в съда, както и да стачкуват

„ В Националната здравноинформационна система лекарят отбелязва какво предписва на пациента, а фармацевтът – какво отпуска по предписанието на лекаря “, разясни той.

Димитър Маринов разяснява още, че скоро ще пуснат системата за известия и ще получаваме вести за закупени медикаменти с наши данни. Ако някой различен ги е взел от наше име, ще можем да реагираме.

Те съставляват самобитен дрегер, обвързван със стартера на автомобила

  " Действително имаше усложнения, тъй като лекарите не бяха задоволително осведомени. Но към този момент всички се научиха да работят ", уточни Маринов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР