При закъснение, отменени рейсове или премаршутиране пътуващите с автобус на

...
При закъснение, отменени рейсове или премаршутиране пътуващите с автобус на
Коментари Харесай

КЗП обяви при какво закъснение на автобуса можем да получим парите си обратно

При забавяне, анулирани автобуси или премаршутиране пътуващите с рейс на разстояние над 250 километра имат право на обезщетение, а в някои случаи и да се откажат от пътуването и да получат назад парите си за билета.

Това обясни Игнат Арсенов от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), представен от bTV. Той направи значимо конкретизиране, че законодателството е единно за Европейския съюз и разпоредбите важат освен пътувания на територията на Република България.

" Когато закъснението се чака да бъде повече от 90 минути, тогава за потребителите пораждат правата на храна, питиета и нощувки до 80 евро - според от интервала на изчакването. Ако закъснението е над два часа, пасажерите може напряко да се откажат да пътуват и да си получат парите назад ", изясни Арсенов.

Когато възникне техническа повреда на самото транспортно средство или различен проблем, превозвачът би трябвало неотложно да се погрижи за пасажерите на място и да ги транспорти до крайната дестинация.

" Ако рейсът се скапе на средата на автомагистралата, няма по какъв начин в границите на час компанията да достави храна и питиета, само че тя би трябвало да обезпечи допустимо най-скоро напредването на пасажерите до крайната дестинация. Иначе те могат да претендират в допълнение парично обезщетение в размер на от 50% до 100% от цената на билета ", обърна внимание Арсенов.

Обезщетението при развален или загубен куфар пък е в размер на до 1200 евро за единица багаж. Ако чантата е изгубена, пасажерът ще би трябвало да потвърди цената на движимостите, които са били в нея, защото в противоположен случай компенсацията може да бъде платено на кг изгубен багаж.

" Обикновено би трябвало да пазим касови бележки, които демонстрират какво е имало вътре, по кое време е купено, на каква стойност. Например, в случай че в багажа имаме едни обувки, които са купени преди пет години, посредством касовата записка може да се откри, че те са доста остарели, което значи, че имат огромна обезценка и не костват толкоз, колкото са коствали при покупката ", уточни специалистът от КЗП.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР