При явна липса на парламентарна подкрепа за обявените от служебното

...
При явна липса на парламентарна подкрепа за обявените от служебното
Коментари Харесай

Росица Велкова: Дефицит от 3% от БВП не е възможен без приходни мерки

„ При очевидна липса на парламентарна поддръжка за оповестените от служебното държавно управление промени в данъчното законодателство, внасянето в Народно събрание на бюджет с недостиг от 3 % е с предупреден край и единствено ще бъде изгубено скъпо парламентарно време, с цел да бъдат отхвърлени препоръчаните промени в данъчните закони. Затова след извършени предварителни диалози и разбор, служебното държавно управление реши да бъде импортиран план на закон за държавния бюджет за 2023 година, създаден на база настоящото законодателство, в това число с резултатите от законодателните промени от 44-ото, 46-ото и най-много от 47-ото и 48-ото Народно заседание. “

Това разяснява служебният министър на финансите Росица Велкова в изявление за вестник „ Капитал “, оповестиха от ведомството.

Тя добави, че в обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2023-2025 година са препоръчани редица приходни и разходни ограничения със съответния фискален резултат, които в случай че срещнат парламентарна поддръжка, биха могли да спомогнат за привеждането на недостига в границите на 3-процентното ограничаване .

На въпрос може ли депутатите в Народното събрание да трансформират салдото, записано в законопроекта на бюджет, импортиран от Министерския съвет, финансовият министър дава отговор, че Законът за обществените финанси лимитира опцията народните представители да вършат оферти по законопроекта за бюджета при нарушение на препоръчаното от Министерския съвет бюджетно салдо , само че при разглеждане на законопроектите на второ гласоподаване те не са лимитирани да оферират и да одобряват промени по бюджета , които да въздействат на салдото на признатия на първо гласоподаване законопроект.

Министър Велкова още веднъж е безапелационна, че не е допустимо да се реализира недостиг от 3 % от Брутният вътрешен продукт без приемането на приходни и разходни ограничения .

„ Не бих предложила понижаване на разноски, тъй като за някои от тях към този момент са достигнати избрани равнища и ограничението им може да докара до обществено напрежение, до закъснение на растежа на стопанската система, както и до неусвояване на европейски средства. Съкращаване на личен състав в администрацията е политика, която следва да се предприеме от постоянно държавно управление, само че резултатът от сходно деяние няма да настъпи през 2023 година, даже ще докара до в допълнение натоварване на бюджетните разноски в 2023 година, защото следва да бъдат изплатени редица компенсации. В частта на разноските бих предложила отсрочване във времето на някои заплащания “ , уточни още министърът на финансите. 

Ако не бъде признат до 10 юни закон за бюджета, би могло да се продължи действието за прочут интервал на така наречен удължителен закон , с цел да не се ограничи финансирането на разноски до неприемливи за обществото и бизнеса размери.

„ При изискване че не се овладее бюджетният недостиг дружно с инфлацията, не може да се чака приемането ни в еврозоната. Затова смятам, че би трябвало да се положат старания от евроатлантическите парламентарно показани партии за осъществяване на рационална фискална политика, която в същото време е и инструмент и за преодоляване на инфлацията “ , предизвести Велкова. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР