При визитата си в Москва, която започна вчера, китайският лидер

...
При визитата си в Москва, която започна вчера, китайският лидер
Коментари Харесай

ISW: Си не предложи на Путин антизападна коалиция

При визитата си в Москва, която стартира през вчерашния ден, китайският водач Си Дзинпин предложи по-сдържан вид на руско-китайските връзки, в сравнение с би желал президентът на Русия Владимир Путин. Това се споделя в действен разбор на американския Институт за проучване на войната ISW, представен от изданието Гордон.

Въпреки че през вчерашния ден двамата водачи демонстрираха какъв брой здрави са връзките сред Русия и Китай, трактовките им за мащабите на бъдещите връзки са разнообразни, считат военните специалисти.

В публикация на Путин, оповестена в навечерието на срещата му със Си, той твърди, че Пекин и Москва " построяват партньорство за образуване на многополюсен международен ред в изискванията на груповия блян на Запада към доминиране ".

Си Дзинпин, в симетрична обява, предложи по-малко нападателна цел, като означи, че двете страни се стремят към многополюсен международен ред, само че не съответно против Запада. Вместо това той се концентрира върху това да показа Китай като жизнерадостен медиатор във войната в Украйна, без да заема остра антизападна позиция каквато очевидно очакваше от него Путин.

" Отказът на Си Дзинпин от очевидно обединяване сред Китай и Русия в контури от Путин геополитически спор със Запада е очевидно оттегляне от " безграничното партньорство ", оповестено от Китай преди започването на съветската инвазия в Украйна. Риториката му допуска, че не е податлив в цялостна степен да оказва на Русия икономическата и политическата поддръжка, от която тя се нуждае, с цел да обърне наклонността в Украйна, където търпи неуспехи. " – се споделя в отчета на ISW.

Анализаторите предвиждат, че след договарянията ще бъдат подписани двустранни търговско-икономически съглашения, част от които евентуално ще са ориентирани към заобикаляне на интернационалните наказания. Перспективите за доставки на оръжия и военна техника от Китай за Русия остават неразбираеми.
Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР