При възприемане на идеята за преотстъпване на една пета от

...
При възприемане на идеята за преотстъпване на една пета от
Коментари Харесай

Едва 20% от бюджетите на малките градове идват от местни данъци и такси

При разбиране на концепцията за преотстъпване на една пета от постъпленията от налог общ приход, се чака личните доходи на община Правец да набъбнат с 401 хиляди лева Това е нарастване с 16% по отношение на сегашните 2.5 млн. лева

© Анелия Николова През предходната година в бюджета на община Правец са постъпили 11.3 млн. лева, от които едвам 22% идват от лични доходи като локални налози и такси. Същевременно работещите в общината тази година ще платят налог върху приходите си за малко над 2 млн. лева, само че парите ще постъпят не в локалния, а в държавния бюджет. За останалите 78% от годишните си доходи общината разчита на прехвърляния от централната власт.

Казусът на Правец показва мощната взаимозависимост от държавните прехвърляния, в която се намират доста от общините в страната. Собствените доходи са минимални, а разноските за вложения са съвсем напълно подвластни от европейските фондове, където плановете зависят от наличните стратегии, а не локалните цели за развиване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това стимулира Института за пазарна стопанска система (ИПИ) да започва осведомителна акция " 2% в твоята община ", която предлага преотстъпване на една пета от приходите от подоходното облагане към общините. " Така 2% от приходите на българските жители, или към 800 млн. лева за 2019 година, биха останали в общинските бюджети. Вярваме, че това е най-правилната стъпка в посока към действителна фискална децентрализация ", пишат от института в новия уебсайт на акцията dvenasto.bg, където всеки може да види информация за бюджета на всички 265 общини в страната и за резултата от преотстъпването на част от приходите от подоходен налог на локално равнище.

Кой финансира общините?

Според данните на ИПИ две трети от бюджетите на общините се финансират от държавните прехвърляния. Очаквано, обстановката е друга за обособените райони. Така да вземем за пример бюджетът на столицата е формиран от 60% приходи от локални налози и такси (в резултат на фактори като повече имуществени налози от покупко-продажби с парцели например), което дава на София релативно по-голяма автономия по отношение на други локални управляващи. От друга страна, в регионалните градове личните доходи съставляват едвам 40% от бюджета за годината, а в дребните градове делът пада до една пета.

Решенията за прехвърлянията към бюджетите на общините идват от централното ръководство. " Общината е пленник на прехвърлянията и дотациите, които ще получи, в направленията, за които ще ги получи ", споделя Петър Ганев от ИПИ. Тези пари се дават по предопределение, което се задава от страната. Ако дебатът за развиването на районите продължи да се води на жълтите павета от няколко индивида, условно казано, той няма да може и в бъдеще да обхване всички проблеми, които има България на локално равнище. " Никой няма потенциал да взима решения за 265 комплицирани проблема ", акцентира Ганев.

" Когато общините имат повече запас и повече независимост, те могат по-добре да спомагат за икономическото развиване на България ", споделя Лъчезар Богданов.

Идеята е, че повече финансова независимост би разрешила на локалната власт да организира лични политики за развиване. Така да вземем за пример сега общините значително разчитат на европейски средства за вложения като пречиствателни станции да вземем за пример. Наличието на парите от европейски фондове обаче зависи от програмния интервал - първоначално средствата са малко, а към края на интервала внезапно стартират разплащания. Също по този начин целта се задава от програмата, а не от локалната власт. Когато програмата е за градинки да вземем за пример - всички строят градинки.

Дългият път към децентрализация

Това, което Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ) и самите общини оферират от години, е шерването на една пета от приходите от налога върху приходите на работещите с общините. По този метод общините щяха да получат към 800 млн. лева повече доходи през тази година без да усилват локалните налози и такси. Така в община Раднево да вземем за пример личните средства в бюджета биха нарастнали със 72% (или 6.2 млн. лева.), в Лом - с 32% (1.2 млн. лева.), в Русе - с 40% (16.3 млн. лева.).

Зависимостта от приходите от подоходен налог основава тласък за общините по-усилено да притеглят вложители, с цел да покачат заетостта и надлежно постъпленията към бюджета. Допълнително политическата взаимозависимост на локалната власт от централната ще се намали, до момента в който в това време се отваря опция за присъединяване на гражданското общество в процеса при определянето на икономическите политики. Промяната обаче би трябвало да бъде осъществена паралелно с възстановяване на успеваемостта и прозрачността както на локалните финанси, по този начин и на общинската благосъстоятелност и предприятия, акцентират от ИПИ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР