"При външното оценяване, провеждано в 4-ти, 7-и и 10-и клас,

...
"При външното оценяване, провеждано в 4-ти, 7-и и 10-и клас,
Коментари Харесай

Образователният министър обяви кога ще започне следващата учебна година

"При външното оценяване, провеждано в 4-ти, 7-и и 10-и клас, през тази година промени няма да има ".

Това сподели във Варна министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, който посети Професионалната гимназия по дървообработване в града.

По думите му следва в това отношение да се създадат корекции, като концепцията е изпитите да станат по-интегрирани.

"Целта е при външното оценяване по математика да бъдат включени въпроси и от други точни науки, а по български език и литература - от други филантропични дисциплини ", изясни Денков.

Той напомни, че през тази година за пръв път матурите в 12 клас ще бъдат доста по-голям брой, само че увери, че министерството ще извърши условията на закона. "Все отново остава открит въпросът дали разновидността с толкоз доста изпити е най-хубавият ", уточни Денков.

Той посочи, че детайлите за идните зрелостни изпити са налични за всички родители, също така са осведомени и висшите учебни заведения, които ще ги имат поради при подготовката на справочниците за кандидат-студентите.

Министърът напомни, че стартира обзор на образователните стратегии, като задачата е работата да завърши до края на юни. "Целта е те да бъдат изчистени от непотребни университетски термини и, където е допустимо, да бъдат включени на практика образци ", добави Денков, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му, откакто бъдат подготвени стратегиите, ще стартира обзор на учебниците. "С тази задача ще бъдат ангажирани главно учителите, тъй като са най-близо до децата, като в работните екипи ще бъдат включени и психолози.

"Следващата образователна година ще стартира на 15 септември ", добави министърът. По думите му образователната 2023/2024 година към този момент може да бъде открита на 7 септември.

"Тази седмица обаче ще бъде разпределена за повече ваканции през образователната година ", добави Денков. Той посочи, че концепцията за удължение на образователната година с две седмици за учениците от 1-ви до 6-и клас, също не цели да ги натоварва, а да даде опция да се употребяват по-различни форми на образование и надграждане на знанията по забавен метод.

Денков добави още, че няма риск за учениците поради облекчаването на ограниченията против пандемията. "Броят на инфектираните пада всяка седмица и, в случай че в края на януари се разболяваха всяка седмица към 12 хиляди деца в страната, през последната бяха малко над 1000 ", изясни министърът.

Той добави, че министерството разполага с проби, задоволителни за седем поредни тествания на децата. Според него те са в период на валидност и ще бъдат съхранени, с цел да бъдат употребени при започване на новата образователна година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР