При установяване на опасна техническа неизправност при техническия преглед временно

...
При установяване на опасна техническа неизправност при техническия преглед временно
Коментари Харесай

ОБЗОР: Спират от движение неизправните коли

При определяне на рискова техническа нередовност при техническия обзор краткотрайно ще се лишава регистрацията на автомобила. Това взеха решение депутатите, които одобриха на второ четене промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, с които се променя и Законът за придвижване по пътищата.

Министерство на вътрешните работи и Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " ще си обменят механически данни за записаните коли и за периодическите им механически прегледи. Когато при периодически механически обзор се откри рискова нередовност, Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " ще уведомява Министерство на вътрешните работи за краткотрайно лишаване регистрацията на автомобила. След приемане на уведомлението с отбелязване в автоматизираната осведомителна система на Министерство на вътрешните работи краткотрайно ще се лишава регистрацията и ще се уведомява притежателят на колата. След премахване на рисковата техническа нередовност и откакто неизправният автомобил е минал механически обзор, " Автомобилна администрация " ще уведомява Министерство на вътрешните работи и използването на колата ще се позволява още веднъж, като няма да има нова процедура за регистрация. По думите на Цветан Цветанов, " когато бъде оправен съответният автомобил, той може да бъде върнат назад, с цел да се движи по пътищата на страната ". За задачите на регистрацията на транспортните средства ще може да се прави и продан на информация с страните членки на Европейския съюз.

С санкция от 500 до 3 хиляди лева ще се санкционира лидер, който, без да съблюдава открития ред, навлиза след пътен знак, забраняващ навлизането на сходно транспортно средство с размери, маса или натоварване на ос над означените, реши Народното събрание.

С признатите от Народното събрание през вчерашния ден ремонти се вкарват промени и в други закони измежду които са Законът за придвижване по пътищата и Законът за националната система за незабавни повиквания с телефон 112. С измененията от идната година се регламентира и тестовото внедряване на системата eCall. Това е незабавно повикване към тел. 112, направено от транспортно средство при злополука. Системата подава незабавен сигнал при задействане на въздушните възглавници на автомобила и подава автоматизиран сигнал за точното време и място на злополуката. Системата може да бъде задействана и ръчно.

Служителите на Министерство на вътрешните работи към този момент ще могат да оказват подпомагане при наблюдаване на държавната граница и да задържат нарушителите. Те ще могат да реализират защита или пропускателен режим в региона на охраняван от Министерство на вътрешните работи обект. Оградата по границата беше включена в листата на обектите и дейностите, които Министерство на вътрешните работи охранява с полицейски органи, в това число и със сигнално-охранителна техника. С окончателните промени Народното събрание позволи действието на пожарни екипи от двама души в обитаемоте места до 5000 души.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР