При укриване на 300 лв. от заплата в продължение на

...
При укриване на 300 лв. от заплата в продължение на
Коментари Харесай

НАП: Шефовете крият заплати, работниците губят над 40 бона от пенсията

При укриване на 300 лева от заплата в продължение на 22 години родните служащи губят по 34 848 лева от пенсията си. Това демонстрират изчисленията на софтуера на Националната организация по приходите на уеб страницата " Заплата в плик ".

Работодателите постоянно прибягват до тази процедура, тъй като, по думите им, обезпечаването е право, а не обвързване. Така те икономисват по някои лев на компанията, само че за сметка на чиновниците си и тяхното бъдеще.

Тази процедура доста понижава компенсацията за болничен, майчинство, безработица, само че се отразява и в по-дългосрочен проект – при пенсиониране. Не е загадка, че множеството пенсии в България са ниски. Средният им размер за област Пловдив е 403 лева

Така да вземем за пример служащите, които всеки месец прибират в джоба си по 1200 лева, каквато е междинната заплата за региона по данни на Национален статистически институт, само че заявяват заплащане от 900 лева, а остатъка получават на ръка, търпят редица загуби. Парите за безработица падат с 1620лв. при 10-годишен стаж, а за цялото майчинство - с 3259.20 лева

Припомняме, при образуването на размера на майчинството се вземат приходите от последните 24 календарни месеца, предхождащи този на отпуска.

Общите загуби на служащите за 30 години при укриване на 300 лева от възнаграждението възлизат на 41 370.60лв. Осреднените загуби на човек за година са 1379,02 лева Крайният резултат от укриването на възнаграждението е липса на доверие в осигурителната система.

Освен чисто обществени проблеми обезпечаването на сума, по-малка от действителния приход, носи и други опасности. Например, в случай че млада двойка реши да тегли заем от банката, с цел да си купи апартамент, ще срещне компликации в отпущането му.

Това се дължи на обстоятелството, че банковите чиновници гледат сумата, на която се осигуряваме, а не действителната заплата, която не можем да потвърдим.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР