При цените на имотите за България може да говорим за

...
При цените на имотите за България може да говорим за
Коментари Харесай

Финансов анализатор: При цените на имотите за България може да говорим за плато

При цените на парцелите за България може да приказваме за плато. Това сподели Михаил Димитров, финансов анализатор от ПФБК в рубриката  " Парите ви на фокус с БФБ “ по Радио " Фокус ".

Повсеместен спад има на броя на покупко-продажбите с парцели както в Съединени американски щати, Западна Европа, по този начин и у нас. Според него това би могла да бъде причина при продължение на тази наклонност и за спад към този момент на цените на парцелите.

" От началото на годината досега няма внезапни разтърсвания, по-скоро следим продължение на някои трендове, които започнаха още в края на предходната година, като най-ясно изразен е спадът на инфлацията. Данните за юни месец демонстрираха, че и в Съединени американски щати, и в Европа тази наклонност продължава и е устойчива. Пазарът на труда демонстрира много огромна резистентност и няма растеж на безработицата досега ", заяви анализаторът.

По думите му българската банкова система е извънредно ликвидна. " Ако погледнем лихвените равнища в България, ще забележим, че те са на доста ниски равнища по отношение на европейските, което се дължи значително на огромната ликвидност, с която разполагат българските банки. Колкото и парадоксално да звучи, сега ипотечните заеми в България са може би най-евтини от цяла Европа ".

" Ако разгледаме доходността през моментната покупна цена на едно жилище и евентуалния наем, който може да се получава, то тя е много ниска – към 4%. Обикновено при дребните жилища тя е малко по-висока, до момента в който колкото е по-голяма площта на жилището, надлежно доходността спада. Като цяло виждаме, че предлагането на съществуващите жилища е много лимитирано, което е един от факторите за задържане на цените все още. Това се дължи главно на мощните желания на българите към недвижимите парцели като инвестиция, а до момента в който другата всеобща опция – банковият депозит от дълги години съвсем не носи рентабилност. В момента тя е в границите на 0.2-0.3, което няма по какъв начин да подтикне притежатели на съществуващи жилища да ги изкарат на пазара, даже и сега да не им носят рентабилност ", добави той.

Експертът изясни каква е ролята на финансовия съветник. " Начинаещият вложител преди всичко би трябвало да се обърне към капиталов медиатор, защото капиталовият медиатор е свръзката сред вложителите и финансовите пазари, като е значимо капиталовият медиатор да е лицензиран. При избора на медиатор е добре да се осведоми какви са изискванията, какво предлага в допълнение този медиатор, защото същински положителният капиталов медиатор с изключение на тази чисто посредническа роля, има и роля и да покачва информираността на вложителя и да му дава по един по-разбираем метод корпоративната информация, което да го улесни при вземането на капиталови решения ".

Димитров посочи, че много хора подхождат към вложението към нещо, което би могло да ги направи богати от през днешния ден за на следващия ден, само че това не е по този начин. " Най-успешните вложители градят своето чисто положение в продължение на десетилетия. Важно е да заобикаляме разнообразни схеми, които дават обещание да ни създадат бързо богати. Трябва да сме добре осведомени за инструментите, в които считаме да влагаме, и за рисковете, които те носят в себе си ", акцентира той.

Можете да чуете цялото изявление в прикачения аудиозапис.

Списък с лицензирани капиталови медиатори, които могат да обслужват крайни вложители:  https://www.bse-sofia.bg/bg/members-list
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР