При тройната коалиция имахме ясна програма, коалиционен съвет и голяма

...
При тройната коалиция имахме ясна програма, коалиционен съвет и голяма
Коментари Харесай

Станишев: Пагубно е за БСП да е присъдружна партия, само работещи решения за кризата могат да върнат избирателите

„ При тройната коалиция имахме ясна стратегия, съдружен съвет и огромна национална цел, която ни обединяваше и разреши на партиите да извървят своя път. Без тази коалиция, нямаше да станем член на Европейски Съюз. “. Това съобщи президентът на ПЕС български евродепутат Сергей Станишев в предаването „ Събуди се “ на Нова ТВ.

По думите му е имало няколко фундаментални дефекта при основаването на четворната коалиция. „ Преговорите започнаха доста красиво, сплотиха се по тематиките, по които имат единодушие, а всичко останало се замете под килима. Има доста деликатни въпроси, изключително във външната политика и всички видяхме какво стана със Северна Македония, с войната в Украйна. Така всяко деяние водеше до огромно напрежение. Друг от тези недостатъци беше неналичието на политическа и на съдружна просвета. Често пъти нещата опират и до такта на министър-председателя, тъй че всяка партия да се усеща зачетена. Вместо това, от обществени изявления разбираме, че водачите не са си говорили с месеци. Това не е демонстрация на зрялост.

Сега от „ Продължаваме промяната “ са уверени, че могат да капитализират свалянето на ръководителя на Народното събрание и да изиграят ролята на жертва в акцията. Възможно е това да е сполучлива тактика и даже да бъдат първи на изборите, само че в случай че продължат да вършат политика по този начин нищо няма да се промени. Трябва нов метод на мислене и ясни правила за действието на всяка бъдеща коалиция. “, уточни Станишев.

Не е значимо по какъв начин Българска социалистическа партия влезе, а по какъв начин излиза от ръководството. Излиза със репутационни вреди и тежко разколебани гласоподаватели

„ Не е значимо по какъв начин Българска социалистическа партия влиза, а по какъв начин излиза от ръководството. Излиза със съществени репутационни вреди и тежко разколебани гласоподаватели. През март декларирахме ясно, че сме срещу прекратяването на контракта с „ Газпром “. Сега е юли и какво направихме по въпроса? Нищо! „ Продължаваме промяната “ се постановиха, без да се преценяват с мнението на съдружните си сътрудници. Друг образец – изгонването на 70 съветски дипломата. Вече си свален от власт и на изпроводяк предприемаш сходно деяние. Всички знаят, че електоратът на Българска социалистическа партия е в болшинството си русофили. “, съобщи Станишев.

„ Продължаваме промяната “ демонстрираха извънредно безконтролно държание. Но Българска социалистическа партия, като част от ръководството, носи солидарна отговорност. И през днешния ден чуваме, че управлението още веднъж би се коалирало с тях. Големият риск е конфликтът на изборите да е сред Политическа партия и ГЕРБ, а Българска социалистическа партия да пропадне. Знаете, във всеки избори има два полюса, сред които е главният конфликт. Вместо да създаде собствен явен профил и полюс и да излезе с работеща икономическа и обществена стратегия, Българска социалистическа партия наподобява като присъдружна на Политическа партия. Избирателите на Българска социалистическа партия са извънредно скептични към подобен метод. “, уверен е президентът на ПЕС.

На въпрос дали левите избирате са дали прошка на управлението, че Българска социалистическа партия беше част от тези решения, Станишев уточни, че когато участваш в коалиция носиш солидарна отговорност. „ Асен Василев беше този, който разгласи, че ще прекратим контракта с „ Газпром “. Но с цел да предприемеш сходен ход би трябвало да си сигурен, че имаш опция. Не намирам доказателства, че такава има. Това е авантюризъм, който слага пред риск освен столицата поради потребностите на „ Топлофикация “, а и стотици хиляди работни места в страната. „ Газпром “ доставя 150 милиарда куб. м. газ – две трети от тях няма по какъв начин да бъдат обезщетени. Не виждам от кое място ще пристигна този газ или по какъв начин ще бъде доставен. Има едно предписание в газовия бранш – при равни други условия, цената на втечнения газ е с една трета по-скъпа от тази по тръби. На свободния пазар цената на газа за една година набъбна 5 пъти. Политиците би трябвало да спрат да се държат като в детската градина. Днес чуваме, че би трябвало да затягаме коланите. Колко да ги затегнем? Да си спрем отоплението, да загубим работни места? Това не е смешка работа. Стотици хиляди работни места са на изложени на риск, в случай че няма газ или в случай че цената му е по-висока. “, съобщи водачът на европейските социалисти.

Не Радев, а Българска социалистическа партия отива на избори – упреците към него не оказват помощ за резултата

„ Не поддържам тезата, че Радев е част от групата, която е свалила държавното управление. То се смъкна единствено заради липса на обща посока. Обвиненията, които си разменят през днешния ден четирите партии са грозни, тъй като демонстрират, че са знаели, само че са си мълчали за доста проблеми. Радев е най-популярният политик и съставлява институцията с най-високо доверие. На последните избори за държавен глава се видя, че 95% от гласоподавателите на Българска социалистическа партия го поддържат. Веднъж към този момент допуснахме тежка неточност – Българска социалистическа партия мълча няколко месеца, когато той разгласи, че се кандидатира за втори мандат. Днес се прави същата неточност. Не Радев, а Българска социалистическа партия отива на избори и упреците към него няма да оказват помощ за резултата ни. “.

На въпрос за идните избори Станишев отговори, че „ през последните години Българска социалистическа партия беше хвърлена на непознато поле да се бори с националистите и патриотарите. Най-силното решение за партията ще бъде да се върне на собствен терен. Да излезе със мощна икономическа и обществена стратегия, която да предотврати банкрута на предприятия и загубата на стотици хиляди работни места. Българска социалистическа партия би трябвало да има своя физиономия, да води хорото, както се споделя. В четворната коалиция Политическа партия иззе обществената роля на Българска социалистическа партия, множеството оферти бяха огласени от финансовия министър, а огромна част от обществените ограничения не се почувстваха, тъй като към този момент са изядени от инфлацията. Хората са изплашени за своя обичай, отопление и дали ще могат да си платят сметките. Фокусът на всички в идната акция би трябвало да бъде да защитят хората. “, съобщи водачът на европейските социалисти.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР