При тази конфронтация, при това противопоставяне, което има при двете

...
При тази конфронтация, при това противопоставяне, което има при двете
Коментари Харесай

Цветанов: При тази конфронтация между ГЕРБ и ПП няма как да има здрава среда за парламентаризъм, реформи и устойчивост на държавата

При тази борба, освен това опълчване, което има при двете съществени партии няма по какъв начин да има здрава среда за парламентаризъм, за промени и резистентност на страната и небосвод на всички нас. Това сподели ръководителят на Републиканци за България Цветан Цветанов в „ Говори в този момент “ по Българска национална телевизия.

Той дефинира обстановката в страната ни като липса на държавност и липса на успеваемост в институциите.

„ Живеем в една извънредно тежка политическа рецесия от 2020 година, от митингите, които бяха против ръководството на Борисов. Нямаме никаква непоклатимост. Имаме един извънредно къс кабинет с министър председател Кирил Петков, всичко останало е длъжностен кабинет. Всичко това води до намаляване на успеваемост и носене на отговорност от съответните представители на институциите. Политическата класа се заиграва с всички, с цел да получи парламентарен резултат “, даде образец Цветанов.

„ Аз не съм допускал, че диалог, който беше показан преди ден от Радостин Василев, че това е диалог на един кръг от хора, които съставляват една групировка и би трябвало да взимат значимите и стратегическите решения за страната ни в едно ръководство. Аз видях едно задкулисие и по какъв начин с „ ала-бала “ към президента е „ ала-бала “ и към българските жители. Не мога да допускам, че ще правиш коалиция с Бойко Борисов, единствено да го държиш за 6 месеца, с цел да бъде осъществена правосъдната промяна и по-късно да си работят по метода, по който считат, че би трябвало “, съобщи ръководителят на Републиканци за България.

„ България е суверенна страна, има своята национална сигурност и специфичните служби имам предвид - ДАНС е контра разследваща работа и би трябвало да противодейства за възможни сходни въздействия на територията на страната ни. Това, че сме съдружници на НАТО и всички интернационалните структури в системата за сигурност това е наложително, когато правиш интернационалните интервенции и би трябвало да реализираш избрани цели взаимно с тях. Но не и от вън да се намесват в назначенията в бранш „ Сигурност “.

„ Много са политиците в България, които считат, че когато упоменат несъмнено посолство това им носи някакъв политически дял. Но по този метод те единствено злепоставят даденото посолство и разрушават доверието на този евроатлантизъм, който към този момент се употребява повече като факсимиле без да има някакво наличие “, акцентира Цветанов.

По думите му, разяснявайки записа от съвета на Политическа партия, не е обикновено да се споделя, че 90% от локалната власт си я отписал от идните избори и че 7-10% от тези, които гласоподават са интелигентни.

„ Аз мога да кажа, че има 65% негласуващи и от тях има доста повече интелигентни, знаещи и можещи хора, само че те са отвратени от това, което следят в действителния политически живот на страната “.

Цветанов напомни, че е декларирал, че Мария Габриел ще бъде използвана и това го виждаме през днешния ден в действителната реалност.

Той посочи, че всички акцентират безспорните и качества, и какво по-хубаво от това да имаш подобен човек в Европейска комисия и да се чува гласът на България по значимите цели – Шенген, еврозона, Плана за възобновяване и резистентност и европейското финансиране.

Цветанов изиска да му кажат какво има като отношение за огромната политика един кмет на малко обитаемо място, или на една дребна община. „ Там хората избират престижи – мажоритарен избор и всеки, който има опция да има такива представители в локалната власт, това му подсигурява да има един гръбнак за хоризонтално покритие в страната и сполучливо присъединяване в национални избори “.

„ Когато имаш мощен парламент, мощно парламентарно болшинство или мощна съпротива, това е невероятно да се случи с Министерство на вътрешните работи. Никой няма да си постави главата в торбата, при една такава структура на един настоящ и работещ парламент “, разяснява Цветанов по тематиката по какъв начин Политическа партия биха сменили и направлявали шефовете на Министерство на вътрешните работи по време на идни избори.

„ Липсва всякаква етичност, всякаква неприкритост, за която ни се говореше през всички тези месеци и години, и обществото ще бъде доста по-объркано от всичко това, което се случва. Никога не съм си разрешавал да приказвам, че би трябвало да се заиграем с този или оня и да го държим в някакъв формат. Трябва да договаряме или сме договаряли с някакви посолства или посолство за кадрови смени в националната ни сигурност. Аз считам, че това са неуместни неща и нахъсването на гласоподавателите става, когато им дадеш какво можеш да направиш “, акцентира Цветанов.

Попитан ще резервира ли поста си основният прокурор, Цветанов съобщи: „ Всичко зависи от това по какъв начин ще гласоподават във Висш съдебен съвет и коя ще бъде процедурата, която ще бъде обезпечена с новите процедури в Наказателно-процесуален кодекс. Защото една процедура, която е стартирана остава по остарелия ред да бъде завършена. Но в този момент сега всичко е допустимо. Смятам, че в случай че има гласоподаване, не изключвам опцията основният прокурор да остане подобен и да продължи да извършва своите функционални отговорности “, добави политикът.

„ Освен престъпни убийства, не изключвам опцията да има и други, които да бъдат с политически детайл. Това, което следя и методът по който зам.-главният прокурор заплашва основния, а Радостин Василев е получил закани, откакто е оповестил, че ще даде тази конференция и брифинг “. Цветанов дефинира обстановката като извънредно тежка и комплицирана.

Според него след убийството на Красимир Каменов-Къро не са изключени убийства у нас, които да съдържат и политически детайл.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР