При срутване на ледника Мармолада в италианските Алпи са спасени

...
При срутване на ледника Мармолада в италианските Алпи са спасени
Коментари Харесай

Издирват 15 безследно изчезнали при срутване на ледник в италианските Алпи

При сриване на ледника Мармолада в италианските Алпи са избавени 18 туристи, починали са 6, 10 са ранени, търсят се 15 души. Нещастието се е случило на 3,200 метра височина. С настъпването на нощта избавителните дейности бяха прекъснати.

Големият мразовит пай разбъркан със скални отломъци се е откъснал покрай върха Пунта Рока, където минава нормалния маршрут към него, по който са се изкачвали групи от туристи - измежду тях и чужденци.

Очевидци от хижа описват за мощен звук характерен при свлачища и маса движеща се с висока скорост, която съгласно специалисти е била към 300 км/ч. Спасителни алпийски екипи и хеликоптери незабавно са влезнали в деяние, като работата им е била затруднена от неустойчивостта на терена заради високите температури и от вероятни нови сривания. През тези дни там са регистрирани над плюс 10 градуса по Целзий - извънредно за тези високопланински места.

Най-малко шестима души починаха след сриване на хладилник в Италианските Алпи
Големият италиански планинар Райнхолд Меснер сподели, че сриванията от ледниците се дължат на стоплянето, само че положителният алпинист не върви по такива места през този интервал. Прокуратурата на Тренто стартира следствие за отговорност при акцидент против незнайни лица. Премиерът Марио Драги, министри и политици показаха съболезнования за жертвите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР