При симптоми на грип при малките деца е най-добре да

...
При симптоми на грип при малките деца е най-добре да
Коментари Харесай

При грип у най-малките търсете веднага лекар, самолечението може да доведе до усложнения - Здраве

При признаци на грип при дребните деца е най-добре да се търси помощ при педиатъра и да не се пристъпва към самолечение. Така ще бъдат избегнати затруднения, които биха довели до банкет в болница. Това изясни след въпрос на OFFNews основният държавен здравен контрольор доцент Кунчев .

Регионалните здравни инспекции регистрират, че децата на възраст от 0 до 4 години са най-уязвимата група, там е и най-високата заболеваемост. По думите на доцент Кунчев в страната има задоволително кревати в детските отделения, няма проблем и за хоспитализациите в София. 

В София няма проблем с обезпечаването на кревати за децата. Утре ще създадем видеоконференция с шефовете на РЗИ, с цел да напомним още един път ограниченията и да подчертаваме, че готовността на лечебните заведения би трябвало да е в задоволително висока степен. Натоварване ще има, само че в случай че се вземат ограничения ще се обезпечи лекуване за всички деца. За Пазарджик, където към този момент има дефицит, ще се разпореди откриването на спомагателни кревати. Имаме запаси и системата ще се оправи с тази вълна, сподели още основният държавен здравен контрольор.

Той заяви още, че грипната вълна е изпреварила прогнозите с две седмици. Основните варианти, които циркулират в страната сега, са , само че протичането при всички тях е типично и няма нещо по-смущаващо в признаците.

Кои са регионите с най-висока заболеваемост от грип?

, евентуално Пазарджишка област ще е идната, в която ще бъдат взети ограничения, сподели доцент Кунчев. Ръст на заболелите има и в областите Варна, Габрово, Ловеч, Шумен. 

За разлика от други години, вълната стартира от Изток, а не от огромните градове. Данните за София са относително ниски, има покачване на показателите, само че те са надалеч от епидемиологични равнища. Противоепидемичните ограничения са насочени към активността на лечебните заведения, отлагане на имунизациите, на работата на детски и женски съвещания, забрана на свижданията в лечебните заведения, ограничение на някои от деянията, които имат публичен темперамент и където се събират доста хора. С две думи нищо ново. Ако би трябвало да обобщим по-характерно за тази година, че стартира седмица две по-рано от предходни години, както се случи и в Канада, Съединени американски щати, Западна Европа, сподели доцент Кунчев.

Според него, евентуално до две седмици, епидемиологичната вълна ще обхване цялата страна, само че надали ще се стигне до оповестяване на общонационални ограничения, тъй като обстановката в другите райони е динамична.

Решението за оповестяване на грипна почивка е в ръцете на Министерството на образованието и науката, уточни основният здравен контрольор. Там, където се разгласи грипна зараза, решението е на локалните структури. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР