При съвместна акция на Министерство на околната среда и водите,

...
При съвместна акция на Министерство на околната среда и водите,
Коментари Харесай

Местят в Гърция 3 мечета, спасени край язовир Доспат

При взаимна акция на Министерство на околната среда и водите, Регионална ревизия по околна среда и води - Смолян и фондация " Четири лапи " в събота, 21 април, бяха избавени 3 мечета. Животните бяха открити край пътя наоколо до родопското село Барутин, наоколо до язовир Доспат.

Горските жители са на напълно нежна възраст. Те са открити сами, без майка си, което е наложило незабавното им избавяне и настаняване в Парка за танцуващи мечки край Белица.

Днес стана ясно, че когато мечетата укрепнат, те ще бъдат преместени в специфичен избавителен център в Гърция.

 И лъвът Асен отпътува за Холандия
И лъвът Асен отпътува за Холандия

Търсят дом и за родителите на лъвчето Асен - Рая и Хектор

Трите мечета са на възраст към три месеца и към момента бозаят. На 22 април, неделя, мечетата бяха прегледани от ветеринарен доктор.

Трите мечета са били мощно уплашени поради преждевременното им обособяване от майката. Това съобщи шефът на стопанисвания от " Четири лапи " и фондацията на Бриджит Бардо избавителен център Димитър Иванов. По думите му мечетата са били единствено близо денонощие. През това време те не са се хранили и не са поемали течности.

 Снимка 352235
Източник:

" Опитът ни сочи, че при над 90% от случаите на открити мечета в дивата природа, майката е прогонена или отстреляна от бракониери. Отглеждането на осиротели мечета от хора е извънредно мъчно, само че все пак ще създадем всичко допустимо, с цел да ги спасим ", добави Иванов.

Специалистите на " Четири лапи " са почнали зареждането на мечетата с козе мляко, което е най-близко по състав до кърмата на мечките, като към него се прибавят витамини.

Две от мечетата са от мъжки пол, а едно от женски. Най-едро е женското мече, което тежи над 3 кг. Притесненията на гледачите и лекарите в парка са свързани с най-дребното мече, което тежи под 2 кг.

 Лъвчетата Терез и Масуд дойдоха в Холандия
Лъвчетата Терез и Масуд дойдоха в Холандия

За тях към този момент се поставят специфични грижи

Животните са под непрекъснато наблюдаване от екипа на парка и се чака до две седмици, когато общото им положение се стабилизира и укрепне, те да бъдат настанени в избавителен център в Гърция, който е профилиран в развъждането на осиротели мечета и подготвянето им за живот в дивата природа.

 Снимка 352233
Източник:

За да се понижи напрежението на мечетата, както и да се подсигурява сполучливото им развъждане и реадаптиране към живот в дивата природа, контактът им с хора ще бъде редуциран до най-малко. До заминаването им за Гърция те ще бъдат отглеждани в карантинно помещение и до тях няма да бъдат допускани гости на Парка за танцуващи мечки и публицисти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР