При ротацията на властта, която предстои предстои през март, битката

...
При ротацията на властта, която предстои предстои през март, битката
Коментари Харесай

Тежък дуел: Ще се опълчи ли младият Минчев на ген. Атанасов за шеф на НС?

При ротацията на властта, която следва предстои през март, борбата няма да е единствено за мандат и министерски кресла, само че и за нов ръководител на Парламента. Както към този момент стана ясно, за мястото на настоящия началник на Народно събрание Росен Желязков кръстосват шпаги тъмносиният ген. Атанасов и младата надежда  с шеметна кариера Никола Минчев от Политическа партия, който към този момент бе на председателския стол, въпреки и единствено за 6 месеца през 2021-ва. Така потомственият правист се оказа и най-младият ръководител на Народното събрание.

Вътрешният дуел сред врелият и кипял в политически и юридически борби ген. Атанас Атанасов и 36-годишният Минчев към момента няма развръзка.

Името на Минчев бе спрягано като най-вероятна кандидатура за първия пост в Народно събрание, само че в последните дни надвиха слуховете, че генералът към този момент е спазарен, като на секрети диалози Кирил Петков и Христо Иванов са дали единодушието си таман някогашният началник на НСС да седне в стола на Желязков. Борисов пък през вчерашния ден увери, че който и да повдигнат сътрудниците му във властта, имат поддръжката на 69 от ГЕРБ.

Според информация от кухнята обаче, младият Минчев не се предава пред генерала и е предложил да има гласоподаване за техните две кандидатури. Какво ще се случи и кой ще надделее ще стане ясно.

Никола Минчев направи бърза кариера, въпреки да бе некомпетентен в политиката. Набързо той бе повдигнат от Промяната за ръководител на 47-ия парламент и за удивление на всички, бързо се окопити и се справяше невъзмутимо с бурните пристрастености в Народното събрание, без да изтървава нервите си, както се случваше с предшественичката му Ива Митева.

Самият Минчев е унаследен правист, юрист, като опитът му е обвързван с  финанси и недвижими парцели. 10 години натрупа опит и стаж в фамозната адвокатска фирма “Гугински, Джингов, Величков и Кючуков ”, където майка му е главен стожер. Бащата на Минчев също е юрист, експерт в наказателните каузи.

Въпреки че любимецът на ”Промяната ” разви скоростна кариера, като седна в най-горещия стол в Народно събрание, той понесе и тежък удар от четворната коалиция  – бе свален за 5 минути, само че това пък го трансформира в любим на народа, като бе подсилен от хиляди, които се събраха пред Народното събрание в негова отбрана.

Формалният мотив за махането му бе отводът за закрито чуване на външния министър Теодора Генчовска, от квотата на Има Такъв Народ, за Северна Македония. Той бе свален от поста на 16 юни 2021 година с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и “Възраждане ”.

Ударът като че ли не пречупи Минчев и той бе определен за зам.-председател в сегашния парламент. Тепърва ще стане ясно ще успее ли Минчев, към този момент като по-опитен в политическите борби да заеме още веднъж председателското място.

Срещу него обаче стои извънредно обиграният и уверен  състезател ген. Атанасов. Освен богатата политическа кариера още от зората на демокрацията и опит в службите за сигурност, тъмносиният началник има и лидерски опит. Въпреки броженията в личната му партия, генералът съумя да оцелее и да бъде избран отново за ръководител на ДСБ, което бе последвано от куп напускащи десебари, изрично срещу неговата политика.            
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР