При разкопки в местността Таш баир в околностите на русенското

...
При разкопки в местността Таш баир в околностите на русенското
Коментари Харесай

НАХОДКА: Откриха тракийска гробница край село Новград

При разкопки в местността Таш хълм в покрайнините на русенското село археолози от България и Германия каменна гробница, оповестиха от община Ценово.

Тя е с размери 4,70 на 2,60 метра и се намира в най-високата част на билото. Специалистите допускат, че гробът е бил заобиколен от каменни стени и евентуално в първичния си вид е имал покритие от греди.
свързани новини11119на 10.04.2019
Достъпът до гробната камера се е осъществявал през кулоар с надолнище. Смята се, че таванът и част от стените са се срутили още в древността, а по-късно камерата е била запълнена с пръст.

Експерти допускат, че погребението е било осъществено посредством кремация, а останките са били положени на пода в средата на камерата.

Намерени са и гробни блага – три копия с стоманени върхове, колчан със стрели с бронзови върхове, три типични тракийски съда, направени на грънчарско колело, амфора и две дребни чаши. Ако се съди по инвентара, гробът датира към V век преди Христа.

“Около гробното оборудване е регистриран трап, който загражда трапецовидно пространство с размери 32 на 28 метра. На северозападната страна ровът се прекъсва, с цел да се оформи входно пространство с широчина към 8 метра. Проучените структури образуват неповторим комплекс, чужд до момента в тази форма в България “, изяснява ръководителят на разкопките доктор Свен Конрад.

Разкопките на Таш хълм се организират взаимно от Националния археологически институт при Българска академия на науките и Института за праистория, ранна история и средновековна археология към Университета в немския град Тюбинген.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР