При разкопки в Долината на гърнетата (Централен Лаос) археолози от

...
При разкопки в Долината на гърнетата (Централен Лаос) археолози от
Коментари Харесай

За какво са предназначени гърнетата от Лаос?

При разкопки в Долината на гърнетата (Централен Лаос) археолози от Австралийския народен университет са разкрили човешки кости на възраст 2500 години, оповестява Daily Mail.

Според откривателите телата на умрелите са поставяни в гърнетата за изгниване, след което били махани оттова и погребвани дефинитивно в близката област – към този момент превърнати в кости. Височината на гърнетата е сред 0,9 и 1,8 метра.

Ръководителят на разкопките Дъгалд О’Рейли (Dougald O’Reilly) счита, че в Долината на гърнетата е била ситуирана антична морга. Гърнетата са употребявани в погребални обреди за ритуално отърваване от мъртвите посредством самобитна консервация.

Wikipedia

Впоследствие ямите, цялостни с кости на умряли, били покривани с големи варовикови блокове. В обособени случаи костите още преди окончателното заравяне в допълнение били поставяни в керамични делви.

Разпилените измежду хълмовете на Централен Лао хиляди големи каменни делви от времената на стоманения век са вълнували археолозите в продължение на десетилетия (на локалното плато в този момент се простират съвсем 100 археологически разкопки).

Освен това доста от секторите са били недостъпни за откривателите заради невзривени бомби, хвърлени на тази територия по време на Виетнамската война, добавя Lenta.ru.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР