При работата си с клиенти през годините съм забелязал кои

...
При работата си с клиенти през годините съм забелязал кои
Коментари Харесай

5 грешки при покачване на маса, които трябва да избягвате

При работата си с клиенти през годините съм забелязал кои са най-често срещаните неточности, които хората позволяват, когато пробват да натрупат маса. В тази статия искам да ги споделя с вас – по тази причина запрятайте ръкави и вадете листите и химикалките, тъй като в случай че продължите да допускате тези неточности, в никакъв случай няма да постигнете положителни резултати!

Грешка #1: Не ядете задоволително храна!

За да порастват вашите мускули, би трябвало да дадете на тялото си градивните детайли, които да поддържат този напредък. Както и да упражнявате в залата – в случай че не приемате задоволително калории, в никакъв случай няма да качите маса. Моята рекомендация е да изчислите какъв е вашият калориен оптимум (броят калории, от които тялото ви се нуждае, с цел да поддържат тежестта си) и по-късно да добавите още 250 до 500 kcal от горната страна, които ще са вашият калориен остатък. Това може да извършите благодарение на калориен калкулатор.

Но не се тъпчете с всичко, което се изпречи пред очите ви. Да, нуждаете се от повече калории от нормално, само че те би трябвало да се набират по следен метод. Все отново задачата е да качвате чиста мускулна маса, а не тлъстини!

Грешка #2: Не ядете задоволително мазнини!

Може и да ви изненадах тук, само че истината е, че мазнините са доста значими. Да, мазнините имат неприятна популярност, само че тя не е оправдана. Те не са нездравословни за вас, стига да хапвате от правилните видове и в верните количества. Знаете ли, да вземем за пример, че наситените мазнини спомагат за превозването на холестерол в тестисите, където той се употребява за производството на тестостерон? Холестеролът е съществена съставна част на тестостерона, а тестостеронът е от основно значение за растежа на мускулите.

Ако ограничите приема на мазнини прекалено много, освен застрашавате резултатите си във фитнеса, само че и вашата потентност в спалнята. В идеалния случай, към 15-20% от калориите ви за деня би трябвало да идват от ненаситени мазнини като зехтин, сьомга, ядки и авокадо, и други 5-10% от общите калории би трябвало да идват от наситени мазнини, които аз най-често си набирам от яйцата и кокосовото масло. Не забравяйте – когато приказваме за мазнини, не желаете нито прекомерно доста, нито прекомерно малко. Трябва да уцелите точния баланс!

Грешка #3: Не ядете качествени храни!

Съжалявам, в случай че това е неприятна вест за вас, само че аз постоянно съм бил срещу яденето на нездравословни, джънк храни – даже когато приказваме за качване на килограми, а не за събаряне! От доста хора ще чуете, че калориите са си калории, без значение от кое място си ги набираме – дали ще е от мазна порция пържени картофи или от здравословна овесена каша. Но това естествено няма по какъв начин да е правилно, тъй като с изключение на калориите от голяма важност е и наличието на витамини и минерали в храната. Тези хранителни субстанции са от сериозно значение за огромна част на процесите, които въздействат върху мускулния напредък.

Може да съпоставим тялото си с автомобил. Ако горивото в човешкото тяло са макронутриентите, които ни доставят калории – протеин, въглехидрати и мазнини, то маслото, спирачната течност и антифирза са витамините, минералите, антиоксидантите и фибрите. Те оказват въздействие върху усвояването на питателните субстанции, регулирането на хормоните, в това число и на един от най-важните за повишаване на мускулна маса – тестостеронът. Разбира се, няма по какъв начин да си набавите нужните витамини, минерали и фибри, в случай че се храните единствено с отпадъци.

Другото значимо нещо, което би трябвало да знаете е, че пакетирани храни, рафинираната захар и трансмазнините и всички други нездравословни съставки въздействат освен върху тестостерона, а върху цялата ендокринна система. За тези от вас, които не знаят, ендокринната система контролира вашите хормоналните равнища, а добре уравновесените хормони са от основно значение за построяването на мускулна маса.

Аз персонално с изключение на здрав външно, избирам и да съм здрав от вътрешната страна. За да постигнете това, би трябвало да вършиме здравословни избори през по-голямата част от времето. Аз да вземем за пример постоянно хапвам пилешко или риба, сладки картофи, овесени ядки, яйца, броколи – всички здравословни храни! Няма друга магическа формула. Всичко опира да здравословни избори!

Естествено, не споделям, че би трябвало да живеете като плебеи и в никакъв случай да не ядете това, което ви харесва. Аз също не го върша! Не е належащо да се измъчвате дотам. Ако желаете да изглеждате добре, просто се хранете чисто през 85-90% от времето, а през останалите 10-15% си позволявайте да се поглезите. Всичко е до постоянството. Половин шоколад на седмица няма да съсипе физиката ви, само че половин шоколад всеки ден може и да успее!

Грешка #4: Не ядете задоволително въглехидрати!

Хората по принцип се опасяват от въглехидратите, само че те също са значими. Въглехидратите ще ви дадат сили да упражнявате, тъй че да можете да растете. Но въглехидрати не са просто източник на сила. Те също подкрепят растежа на мускулите. Научните проучвания сочат, че мускулният напредък е по-голям, когато ядете въглехидрати и протеин дружно след подготовка спрямо това, в случай че ядете единствено протеин.

Но под въглехидрати имам поради качествени въглехидрати, а не сладки неща и тестени храни. Съсредоточете се най-много върху приема на комплицирани въглехидрати, които са построени от огромни, комплицирани молекули, които лишават на тялото доста повече време да ги разгради. Това води до постоянни равнища на инсулин – без внезапни пикове и спадове. Контролът над инсулина е значим, за качвате килограми чисто. Примери за здравословни комплицирани въглехидрати са сладките картофи, кафявия ориз, овесените ядки, пълнозърнестите хлябове, другите варива като фасул, леща и така нататък

Грешка #5: Не ядете задоволително протеин

Знам, тази неточност е явна, само че все пак се позволява! Протеинът е в основата на мускулния напредък. За да покачите мускулна маса, се нуждаете от към 2-3 грама протеин на кг телесно тегло на ден. Разбира се, приказваме за общото количество протеин за деня, признат дружно посредством храната и питателните добавки, в случай че приемате такива.

Никога не забравяйте какъв брой значимо е да следите общия банкет на протеин за деня! Не мога да ви кажа какъв брой хора идват при мен и ме питат: „ Защо не мога да кача маса?! “. И когато ги запитвам какъв брой протеин одобряват дневно, те ми споделят „ доста “. Веднага им давам отговор, че „ доста “ не значи нищо. Важно е да знаете точните грамове! И те нормално ми дават отговор, че нямат визия какъв брой грама протеин одобряват на ден. Така че обърнете внимание на това – има базисни неща, без които не може!

В заключение…

Както видяхте, при качването на мускулна маса всичко е въпрос на баланс. Трябва да имате добре структуриран хранителен режим, с цел да започнете да качвате. Не подценявайте напълно никоя група храни и също по този начин се уверете, че сте си набавяте задоволително мазнини, въглехидрати и протеин!

Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР