При проверката на три от десетте напълно завършени язовири, установихме

...
При проверката на три от десетте напълно завършени язовири, установихме
Коментари Харесай

Министър Петков: Безстопанственост и злоупотреби за милиони при проверката на язовирите

 При инспекцията на три от десетте изцяло приключени язовири, установихме идентични разноски, които са надлежно 2 пъти и 5 пъти над пазарните цени. Това съобщи министърът на стопанската система по време на брифинг в Министерството на стопанската система.

По думите на икономическия министър язовирите " Пазар дере “, чиито ремонт възлиза на 2 350 000 лева, " Злати челник 4 “, надлежно на 1 913 000 лева и " Злати челник 3 “ на 543 хиляди лева са предадени от Държавна компания " Монтажи “ на " Държавна консолидационна компания “ (ДКК) като годни за приложимост на 31 декември 2020 година Тези язовири обаче и до ден сегашен не могат да се употребяват по предопределение, тъй като не са предадени за употреба от ДКК към Държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири “.

Министър Петков разяснява също и цената на ремонтите. " Цената на един характерен хидротехнически бетон, който в София е 126 лева, тук е актуван за 219 лева Плюс 30 лева превоз - т.е. почти двойни цени за бетона. По-фрапиращи са цените на транспортни разноски. Обикновено цените варират 15-20 ст. на километър, а тука цените, които са желали и са взели надлежно от страната, са 1.16 лева на тон/км. - т.е. 5 пъти по-скъпи “, съобщи. Той уточни, че над 82% от концентрацията на подписаните контракти е разпределена сред 6-8 компании.

Министърът посочи, че още през днешния ден ще изиска от ДКК пояснение, както за цените по осъществяване на плановете, по този начин и за какво не е предала язовирите за употреба. Kонстатацията от инспекциите ще бъде предадена на Прокуратурата. Той добави, че в бъдеще ще упорства всеки подписан контракт да минава на инспекция и утвърждение през Комисията за бистрота и надзор.

В умозаключение министър Петков разясни, че за него на този стадий най-важно е тези приключени язовири да влязат във функционалността си и в бъдеще да се работи транспарантно и дейно.

 - Язовир " Пазар дере ", землище с.Голец, община Угърчин, област Ловеч;

 - Язовир " Злати челник 3 - 92 ", землище село Злати челник, община Сливен, област Сливен;

 - Язовир " Злати челник 4 – 83 ", землище с.Злати челник, община Сливен, област Сливен
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР