При преброяването през 2021 г. държавата ще събира подробни данни

...
При преброяването през 2021 г. държавата ще събира подробни данни
Коментари Харесай

Преброяване 2021 ще навлезе дълбоко в личното пространство на гражданите

При преброяването през 2021 година страната ще събира подробни данни освен за жителите, техните родственици, фамилен статус и деца, само че и за парцелите, движимостите, даже превоза, който употребяват. Това сочи Проект на Закона за броене на популацията и жилищния фонд в Република България през 2010 година, съобщи БГНЕС.

В документа в детайли е разказано по какъв начин общо пет държавни ведомства – Националният статистически институт, Централната комисия по преброяването, териториалните статистически бюра, регионалните преброителни комисии, както и общинските преброителни комисии ще събират данни освен за жителите, само че и за движимостите им.

Преброителите в детайли ще разказват жителите, които всекидневно обитават на територията на страната; тези, които краткотрайно обитават у нас; чужденците, получили позволение за престояване, както и лицата без поданство, както и жилищния фонд.

В статистиката няма да се включват български жители, които живеят в чужбина, непознати жители – членове на личния състав на дипломатически задачи, чиновници на междудържавни и междуправителствени организации, задграничният боен личен състав в България, екипажите на задгранични речни и морски кораби по пристанищата у нас, както и екипажите на непознати самолети и пасажерите в тях.

При преброяването на българските жители в детайли ще се разказва техния пол, ЕГН, дата на раждане, връзка сред членовете на семействата и фамилията, непрекъснатия и сегашния адрес, поданството им, статута им, страната и мястото на раждане, фамилното им състояние, броят живородени деца, степента на приключено обучение, грамотността им, настоящото присъединяване в обучение, етническата им група, вероизповеданието им, майчиния им език, трудовия статус, специалността или длъжността им, даже името на предприятието или организацията, в която работят.

В националната статистика даже ще влезе информация за местоположението на работата или образователното заведение на индивида, както и даже типа на превоза, употребен за пътешестване до работа. Хората ще бъдат разпитвани за вътрешната и външната миграция на членове на семействата им, както и за степените на трайно понижена продуктивност или увреждане.

Подробно ще се разказват и постройките, без значение дали в тях живеят хора или не, както и жилища в нежилищни здания, в случай че в тях живеят хора.

При преброяването на жилищния фонд у нас ще се събират двойно повече данни – един път на самата постройка – в детайли ще се разказват адреса на постройката, географските координати и входовете на постройката, типа й, местоположението й, годината на изграждане, вида на строителната структура, броят на етажите, съществуването на другите обекти в постройката, които се употребяват за нежилищни цели, както и достъпността на постройката.

И повторно – в детайли ще се разказват и частните жилища на хората – съгласно член 19 от документа, ще се събират подробни данни за адреса на жилището и неговия тип, статута на притежаване на жилището, вида благосъстоятелност, общата застроена повърхност, броя на пространствата и стаите, списък каква е кухнята и спомагателните й пространства, енергийната й осигуреност и успеваемост, водоснабдяването и канализацията, както и санитарните пространства. Преброителите ще следят и разказват материалната осигуреност и услуги на жилищата.

Данните, които хората ще оповестят за жилищата си, ще се съпоставят с кадастралните карти от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, която ще бъде задължена да даде данните си на Национален статистически институт.

Всички данни за преброяването се събират директно от физическите лица, регламентира още планът на Закона.

Гражданите ще могат да попълнят електронни карти по интернет за броене от 22 януари до 31 януари. За тези, които не са попълнили, – физически преброители ще посетят жителите от 1 февруари до 15 февруари от 8 до 20 часа.

Затворници, тежко заболели, малолетни и малолетни деца, както и сложени под забраняване, няма да могат да дават данни.

Преброителите ще са задължени и да питат по отношение на раждаемостта и репродуктивното държание на популацията, за миграцията, както и за това по какъв начин хората разпределят времето си денем.

За преброители на популацията ще бъдат наети елементарни физически лица. Събираните по време на преброяването цялостни персонални самостоятелни данни за всички български жители са статистическа загадка. За сигурността на тайната, пък, преброителите ще попълнят най-обикновена декларация. Ако декларатор разгласи персонални данни, ще би трябвало да заплати санкция от 2000 до 6000 лв., само че единствено в случай че с данните не е осъществено закононарушение.

Ако жител откаже да бъде включен в преброяването, ще би трябвало да заплати санкция от 160 лева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР