При положение, че пътуването по редовна автобусна линия е отменено

...
При положение, че пътуването по редовна автобусна линия е отменено
Коментари Харесай

Ако рейс закъснява с над 2 часа - компанията трябва да ви нахрани и утоли жаждата ви

При състояние, че пътуването по постоянна автобусна линия е анулирано или има забавяне, автобусната компания или операторът на автогарата би трябвало да осведомят пасажерите допустимо най-скоро, само че не по-късно от 30 минути след времето на тръгване по разписание. Това обясни пред БНР Габриела Руменова от онлайн платформата „ Ние потребителите “, като цитира европейския правилник за правата на пасажерите в автобусния превоз.

В такива случаи, както и при повтаряне тук-там, компанията би трябвало да предложи на пътуващите да изберат сред възобновяване на цената на билета и, когато е належащо, гратис връщане до първичната точка на тръгване при първа опция, или пък продължение на пътуването и пренасочване до тяхната последна дестинация, само че при сравними условия и при първа опция, освен това без в допълнение възнаграждение “, уточни тя.

Експертът изясни още, че в случай че автобусният транспорт е анулиран и при забавяне на заминаването с повече от 2 часа пътуващите имат право на храна, питиета и настаняване, в случай че би трябвало да се пренощува. Настаняването е до две нощувка, а оптималната стойност на всяка от тях 80 евро.

Тя направи уточнението, че тези правила важат при пътувания дълги дистанции – над 250 км, като няма значение дали то се реализира на територията на една, или на няколко страни.

Когато пасажерът употребява инвалидна количка или друго помощно средство и те бъдат развалени или изгубени по време на пътуването, той има право на обезщетение за покриване на загубите за подмяна или ремонт.

Ако превозвачът не предложи възобновяване на цената на билета или другите планувани в регламента благоприятни условия, когато се е стигнало до закъсняване или анулация на пътешестване, тогава пасажерът може да подаде тъжба и да желае възобновяване на цената на билета, както и обезщетение, което е в размер на 50% от тази цена, означи Руменова.

В случай че пасажерите не са удовлетворени от качеството и сигурността на получената услуга – да вземем за пример климатикът в транспортното средство не работи или липсват предпазни колани, би трябвало да алармират компанията-превозвач. Ако не получат съответен отговор, могат да осведомят Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “, която дава отговор за автомобилните транспорти.

„ По отношение на компенсациите, те биха могли да претендират за такива по общия ред, когато обаче на тях са им нанесени някакви вреди. Да речем, че в тази ситуация за тях щета може да бъде това, че е трябвало да дойдат до избран час на обещано място и са изпуснали някаква опция откакто това не се е случило. Или пък да речем са им основани обстановки, в които те са се почувствали застрашени или пък дискомфортно. Но това е нещо, което би трябвало да мине през съда и надлежно предстои на доказване “, уточни още Габриела Руменова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР