При подаването на осигурителни декларации, самоосигуряващи се лица и земеделски

...
При подаването на осигурителни декларации, самоосигуряващи се лица и земеделски
Коментари Харесай

Масово самоосигуряващи се лица подават декларации без да използват новия си 9-значен ЕИК

При подаването на осигурителни заявления, самоосигуряващи се лица и аграрни стопани всеобщо показват своето ЕГН като идентификатор, който към този момент е недействителен за тази цел, вместо новия 9-значен обединен идентификационен код (ЕИК), публикуван им от Агенция по вписванията. Най-често тези групи данъкоплатци подават формулярите си по пощата или на гишетата в салоните за обслужване, където грешката е видяна от чиновник на приходната организация и поправена.

От 4 януари 2022 година ЕГН и респективно Личния Номер на Чужденец в указател БУЛСТАТ се преобразува в 9-цифрен код в осъществяване на Закона за изменение и допълнение към Закона за указател БУЛСТАТ. Тази смяна не изисква от потребителите да подават документи или заявки, тъй като Агенцията по вписванията служебно преобразува кода от 10-цифрения ЕГН в подобен от 9 знака /ЕИК/ на физическите лица. Новите 9-значни кодове обезпечават отбрана на персоналните данни на физическите лица, регистрирани като самоосигуряващи се в указател БУЛСТАТ, чийто код бе 10-цифрен и съвпадаше с тяхното ЕГН. Промяната е в сходство с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни (GDPR).

Информация за новия си 9-значен код, потребителите могат да получат на формалната страница на указател БУЛСТАТ – www.bulstat.bg, в раздел „ Справки “- Справка стар-нов код. В поле „ Код по БУЛСТАТ “ се вкарва 10-значния код по БУЛСТАТ, съвпадащ с ЕГН/ЛНЧ, след което се натиска бутон „ Търси “. Като резултат ще се изведе информация за остарелия код по БУЛСТАТ, настоящия код по БУЛСТАТ и наименованието на субекта.

През декември 2021 година Национална агенция за приходите осведоми лицата, за които се отнася смяната, като им изпрати електронни писма с уточнения по тематиката. Те донесоха изгода на тези клиенти, които са дали на приходната администрация собствен настоящ и работен електронен адрес. Често задължените лица не показват и правилен телефонен номер за контакт с тях, което затруднява старанията на приходните чиновници да ги осведомят за позволените неточности. В практиката на офиса на Национална агенция за приходите в Русе това са главните аргументи множеството от подаваните до момента документи, изискващи новия 9-цифров ЕИК, да са неточни. Това са най-много отнасящите се за доклад на интервали след 01. 01. 2022 година като осигурителната Декларация пример № 1 от Наредба № Н-13/2019 година за месец януари 2022 година и идващите месеци; Декларация пример № 5 от Наредба № Н-13/2019 г.; декларациите по член 55 алинея 1 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица /ЗДДФЛ/ за тримесечията от 2022 г.; СД по ЗДДС и други Всички, които не отстранят навреме позволените неточности, рискуват да бъдат глобени за пропуснати значими периоди – например за подаване на справките-декларации по ЗДДС до 14 февруари или за осигурителните заявления до 25 февруари…и други

Изключение от това условие е подаването на данъчни и осигурителни заявления, отнасящи се за интервали преди 01.01.2022 година като да вземем за пример: Справката по член 73 алинея 1 и Справката по член 73 алинея 6 от ЗДДФЛ за изплатените приходи през 2021 г.; справки-декларации по ЗДДС за данъчни интервали преди 2022 г.; заявления обр. 1 и обр. 5 за интервали преди 2022 година – те следва да се подават по остарелия 10-значен ЕИК по Булстат/ЕГН.

Телефонна консултация по тези въпроси може да се направи и в Информационния център на Национална агенция за приходите на телефон: 0700 18 700 на цена, съгласно цената на съответния оператор.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР