При първа среща с английския той териер, впечатлението у наблюдаващия

...
При първа среща с английския той териер, впечатлението у наблюдаващия
Коментари Харесай

Английски той териер

При първа среща с британския той териер, усещането у наблюдаващия го е, че това е дребен пинчер. Наистина породата наподобява на пинчера по мярка и външен тип. Освен това британското куче-играчка от фамилията на териерите е рядка и уязвима порода и не се вижда постоянно, по тази причина се бърка с сходно изглеждащи кученца.

Независимо че е мъчно да се откри, британският мини териер е страхотна порода - интелигентен и деятелен, предан и завързан към стопаните си. Истинско занимателно кученце - обичливо, благо, с красива багра, а щръкналите му ушенца му придават занимателна визия. Той териерът е съвършен за градски живот в апартамент, тъй че си коства да се откри и осинови.

Произход на британски той териер

Произходът на мини териерът е сложен за разгадаване. Смята се, че тази порода, дружно с манчестърския териер е най-древната порода териери, позната през днешния ден.

Знае се сигурно, че първоначално всеки териер е систематизиран в един от двата разновидността - шотландски териер и британски. Шотландският е твърдокосмет, британския е гладкокосмест, като се счита, че британският се е получил след разнообразни кръстоски на шотландския териер.

Очарователното жизнерадостно британско кученце, наречено той териер, има в родословието си родствени връзки с хрътките, булдога и може би басета, а стандартизирането е минало през много компликации, до момента в който се стигне до днешния престиж на киноложкия клуб на той териера.

Физически особености и стандарт на британски той териер

Според киноложкия клуб във Англия британския той териер би трябвало да бъде с височина 25-30 сантиметра и тегло 2.7-3.6 кг.

Единственият позволен цвят е черен с белези загар по краката, гърдите и лицето. Очите му са избрани като бадемови и черни или тъмни на цвят, а ушите са оприличени с пламъка на свещта поради извитите си и леко заострени краища. Поставени са високо и близо едно до друго.

Космената му завивка е къса, лъскава, плътна и стегната.

Главата му е дълга, тясна с форма на чеп. Има плосък череп, черна носна гъба, муцуната му последователно става по-тясна към върха, а устните са стегнати. Тялото му е плътно и хармонично построено, а гърбът му е леко закривен. Има тесни и високи гърди. Опашката му е здрава, кучето не я носи прекомерно високо.

Характер и държание на британски той териер

Английските той териери са порода будни и привързани кучета, които обичат да прекарват времето си със стопаните. По отношение на непознати обаче кученцето се държи много дистанцирано, по тази причина се нуждае от сериозна социализиция от ранна възраст.

Породата е приспособима в разнообразни витални обстановки и защото екземплярите са дребни по мярка, те се оправят доста добре с живота в градски апартамент.

Справят се добре и са дейни като множеството дребни териери, могат да се забавляват и сами, само че не се предлага да бъдат оставяни дълготрайно време без внимание и компания, тъй като стават упорити и волеви, когато заради претовареност не са задоволително обучавани.

Това бързо и пъргаво дребно куче в началото е развъждано като ловджия на плъхове и през днешния ден то пази ловните си инстинкти и бързината и наблюдателността си. Затова съжителството с други домашни любимци от рода на гризачите не се предлага, защото ще разсъни този му инстинкт.

Обучение и образование на британски той териер

 Куче Английски той териер Снимка: reijotelaranta/ pixabay.com

Английското кученце-играчка от порода той териер е доста интелигентно животно и се образова елементарно. Пречка са упоритостта и независимостта на породата.

Домашното образование обаче може да се трансформира в тестване, тъй като мъникът е податлив да мързелува и не желае да излиза на открито в студено или влажно време. Твърдата и поредна работа още от най-ранно детство е това, което ще построи модела, който един собственик желае.

Важна за вярното образование и развиване е атмосферата в дома, където кученцето се отглежда. Спокойната и уравновесена конюнктура е катализатор, който може да накара той териерчето с готовност да извършва условията към него, тъй като обича да бъде галено и насърчавано.

Типичния ловджийски инстинкт елементарно се ръководи. Трябва да се има поради агресивността му към личната му порода и в случай че ще съжителства с друго себеподобно това би трябвало да се възпитава от ранна възраст.

Дресурата на той териера е изцяло изпълнима задача, за която е нужно единствено положително отношение, защото чувствителността на той териерът е мощна и той реагира остро на експанзия от всевъзможен тип.

Грижи и поддръжка на британски той териер

Малкият той териер е доста елементарен във връзка с поддръжката. Заради късата четина и дребният размер това кученце съвсем не изисква време за обгрижването му. Трябва да се обърне внимание на козината му - да бъде чиста и лъскава. Кожата му би трябвало да бъде предпазена, изключително от зимни студове с дрешки, ушите и очите постоянно би трябвало да се почистват. Добре е всяка седмица домашният питомец да се четка, с цел да се резервира козината му в положително положение.

Хранене на британски той териер

Английският той териер е куче от дребна порода и хранителната му диета би трябвало да бъде сходна на тази на дребните по мярка кученца. За тях е особено, че имат бърз метаболизъм и енергийните им потребности са по-високи от тези на едрите, със спокоен манталитет породи. Храната им би трябвало да съдържа повече мазнини, които са съсредоточен източник на сила, безусловно с високо качество и задоволително скотски протеини.

Възможностите за хранене са с подготвена фабрично създадена храна от премием клас или естествено хранене с домашно приготвена храна за кучета, обогатена с нужните витамини и минерали. Изборът е задача на стопанина и би трябвало да бъде съгласуван с самостоятелните особености на кучето.

Здравословни проблеми при британски той териер

В съществени линии той териерите са здрава порода и не боледуват постоянно и съществено. Здравословните проблеми, които са склонни да развиват, включват пателарната луксация, кучешка глухота и кожни проблеми.

По-специално внимание изисква запознаването с луксацията на патела. Това е генетично заболяване, което като наследствено положение може да се предотврати, в случай че бъдещият притежател държи на виновните развъдни практики и изиска нужната документи, гарантираща положителния генетичен генезис. Той е изключително значим, с цел да може дребното игриво кученце да доближи без разтърсвания до междинната дълготрайност на живота от 12-13 години, присъщи за той териерите.

Интересни обстоятелства за британски той териер

Името на британският териер - чернен и загар, е признато през 1962 година. Черно-кафявите териери са изнасяни в Съединени американски щати и Канада и там популациите са разграничени на 2 разновидности на породата - общоприета и мини (играчка).

Английският той териер е в листата на уязвимите породи и се поставят старания за неговото опазване посредством създаване на витален генофонд.

Има дребна разлика сред размерите на мъжкия и женския той териер, като мъжките са по-едри, което ще рече се съществува сексуален диморфизъм в породата.

Изненадващо тези дребни кученца не са най-подходящия другар за детето в дома, тъй като детската емоционалност и по-грубо отношение не се харесва на той териера.

Малките кученца от породата той териер имат чудесно развито подушване и зрение заради обстоятелството, че са били ловци на гризачи.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР