При пълна секретност тази нощ е протекла срещата на президента

...
При пълна секретност тази нощ е протекла срещата на президента
Коментари Харесай

САЩ връщат дипломатите си в Киев

При цялостна секретност тази нощ е протекла срещата на президента на Украйна Володимир Зеленски  с американския държавен секретар Антъни Блинкън и с министъра на защитата Лойд Остин.

Двамата са напуснали Киев, когато Зеленски разгласява информация за срещата с висшите американски политици на профила си във фейсбук през днешния ден.

Блинкън даде обещание още тази седмица да стартира последователно връщане на US дипломатите в украинската столица, заяви върховен чиновник на Държавния департамент след заминаването им от Киев.

Освен това Блинкън и Остин са оповестили даването на повече от 700 милиона $ спомагателна директна и непряка военна помощ за Украйна.

В центъра на диалозите им с президента Володимир Зеленски било настояването на Киев за по-тежки оръжия за прекъсване на съветската атака в Южна и Източна Украйна.

Помощта от 713 млн. $ ще бъде разпределена сред Украйна и 15 други страни в Централна и Източна Европа.

Около 322 милиона $ са за Киев. Останалите – за съдружници, изпратили помощ на Украйна от началото на войната, с цел да се снабдят с оръжия, от които се нуждаят.

Общата сума на военните доставки от Съединени американски щати за Украйна доближи 3.7 милиарда $.

Не знаем по какъв начин ще се развие войната оттук насетне, само че знаем че съществуването на суверенната, самостоятелна Украйна ще продължи доста по-дълго от наличието на Владимир Путин. Ние ще продължим да поддържаме Украйна, до момента в който не бъде реализиран финален триумф, съобщи Антъни Блинкън на конференция след визитата, като добави, че то е израз на американската поддръжка за управлението на Украйна.

Той сподели още, че е разговарял с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, който тази седмица ще посети Москва и Киев, да съобщи мощно обръщение на президента Путин за преустановяване на войната, за помирение и евакуация на цивилни от рисковите региони.

Москва от своя страна е предала на Вашингтон нота с искане да бъдат прекъснати американските доставки на оръжие за Украйна, заяви съветският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов.

Дали сме връчили нота – да, подчертахме, че е неприемлива обстановка, в която Съединени американски щати пълнят Украйна с оръжие, съобщи той, като добави, че Русия е поискала преустановяване на тази процедура.

Блинкън и Остин са първите представители на американското държавно управление, които посещават Киев, откогато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Войната, която навлезе в третия си месец, докара до хиляди жертви и 5 милиона и двеста хиляди бежанци.

Киев търси помощ и за украинците, блокирани в опустошения град Мариупол.

Според кмета на града над 100 000 души към момента се намират там и не могат да се изтеглят.

Украинската защита в Мариупол е на ръба на колапса, призна Олексий Арестович, асистент на президента  Зеленски.

Той съобщи също, че високопоставените американски представители не биха пристигнали в Киев, в случай че „не бяха подготвени да дадат оръжия“.

По-рано вицепремиерът Ирина Верешчук разгласи, че съветските войски освен не са откликнали на апелите за прекратяването на огъня, само че и попречват популацията да напусне Мариупол и да потърси леговище навътре в Украйна.

Освен за прекратяването на огъня Киев упорства за сигурни и няколкодневни филантропични коридори за мирните поданици, които желаят да изоставен Мариупол и да отидат в следените от Киев територии.

Властите в Киев също по този начин ще упорстват за освобождението или замяна на бойците си, които към момента са блокирани в завода Азовстал.

По-рано през вчерашния ден Зеленски беседва с турския си сътрудник Реджеп Ердоган да посредничи за помирение в Мариупол.

Турция преглежда „принципно позитивно“ въпроса за гаранциите за сигурността на Украйна след края на войната с Русия.

Това се споделя в изказване на президентската институция в Анкара, издадено след телефонния диалог на Ердоган със Зеленски.

Украйна упорства да получи групови гаранции за сигурност в подмяна на отхвърли й от участие в НАТО, за който упорства Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски в това време поздрави Еманюел Макрон за преизбирането му и сподели, че френският президент е „истински другар на Украйна“.

Поздравления за президента и същински другар Еманюел Макрон за изборната победа, написа Зеленски в акаунта си в Туитър рано тази заран.

Макрон търси дипломатическо решение на прекъсване на съветската инвазия в Украйна.

Франция е изпратила обилни количества оръжие на Украйна и възнамерява още доставки.

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР