При осиновяване на малко коте най-важната първа стъпка е адаптацията

...
При осиновяване на малко коте най-важната първа стъпка е адаптацията
Коментари Харесай

12 стъпки за спешна адаптация на котето в новия му дом

При осиновяване на малко коте най-важната първа стъпка е акомодацията към новото място и условия на живот. От това зависи по-нататък държанието на котенцето и положителното взаимно общуване със стопаните.

Преместването на ново местоживеене е стресов миг както за хората, по този начин и за животните, изключително за едно коте-мъниче. То е изцяло подвластно от грижите на стопанина, разделило се е с позната му конюнктура и се постанова да привиква с нови хора, а това води до сериозен стрес.

Затова за сполучливата акомодация на котката в новия дом са нужни много условия. Ето кои са те.

Предварително готови най-важни неща

Това са храна, съдчета, в които ще се поставя, комфортно легълце, няколко играчки, гребен за разресване и тоалетна. Идването на котето в дома изисква цялото внимание да бъде концентрирано в него, с цел да се подкрепи свикването към на новото място.

Подготовка на новия дом за котето

Домът, най-общо казано, би трябвало да се обезопаси - да се изолират кабелите, да се сложат мрежи на прозорците или да се обезопасят по различен метод, да се отстранен всички предмети, с които котето може да се нарани или да погълне.

Възможност за превозване на първите дни с котето

 12 стъпки за незабавна акомодация на котето в новия му дом

Добре е в случай че първите няколко дни на котето в новия дом може да преминат в компанията на стопанина. Два-три почивни дни или отпуск ще бъдат чудесна опция новият човек в живота на котето да му покаже най-важните за него място и движимости, да го запознае с възможни други домашни питомци, да откри непосредственост със своя домакински любим.

Предмети на котката, свързани с предходния му живот

Добре е, в случай че котето пристигна с някаква своя играчка или движимост от предходния му дом. Това ще му сътвори чувство, че към него има нещо познато - миризмата на негова персонална движимост ще го успокои и ще понижи напрежението.

Бавно въвеждане на котето в новата среда

Най-добре е котенцето да бъде оставено единствено да дефинира темпото, с което ще отрива новия си дом. Ако то е уплашено и се крие някъде, дано остане там колкото му е нужно, с цел да се успокои. Когато любознанието му надделее, единствено ще се покаже. Стимул може да се окажат гладът или жаждата и купичките с храна и вода, които го чакат, ще го подтикват да излезе на открито.

Внимание по отношение на потреблението на тоалетна

 Коте и тоалетна

Добре е котето да бъде поканено да употребява котешката тоалетната още с идването в дома. Така ще знае къде е сложено това нужно за него оборудване. Ако писанчето не го употребява незабавно, би трябвало да се следи по кое време ще има потребност от тоалетна и деликатно да се насочи натам. Ако котето се изходи на пода, мястото би трябвало добре да се почисти, тъй като миризмата може да го кара да избира постоянно пода за потребностите си.

Избягване на всевъзможен стрес при преместването на котката

Ненужният стрес би трябвало да се заобикаля. Къпането е нещо, което може да изчака няколко дни. При съществуване на други животни, добре е да се запознае с тях и да се наблюдават реакциите на двете животни, с цел да се разбере по какъв начин ще се схващат и напасват.

Храната не трябва да се трансформира

Дори хранителната диета на котето да не е одобрявана от новия собственик, първоначално тя би трябвало да се резервира. Хранителните привички се трансформират чак откакто животното добре се е приспособило и е привикнало изцяло с новия си дом.

Мястото за сън в новия дом на котката

 Aдаптация на котето в новия му дом

Добре е авансово да се реши къде ще спи котето, въпреки че тези животни имат табиет да вземат решение сами къде желаят да спят. Ако котето се настанява незабавно в леглото на стопанина, а това е недопустимо за него, още първите дни би трябвало да се пресече опитът, тъй като с времето ще бъде все по-трудно. Привикването към спане в несъмнено помещение и легло може да се получи единствено с деликатно отношение от стопанина, който може да остава до леглото на котето и да го гали, до момента в който заспи.

Нуждата от играчки и игри в новото жилище на котето

Всяко малко коте е игриво и има потребност всеки ден да прекарва в игрови занимания, с цел да изразходва силата си. Играчки като въдички, рибки, движещи се мишки, топчета са нужда за стопанина, с цел да може да играе със своето коте в новия дом. В отсъствието му би трябвало също да се оставят играчки, с които котето да се забавлява.

Нуждата на котето от внимание

Подобно на хората, котките са обществени същества и имат потребност от внимание и взаимно другарство. Те обичат да бъдат галени, гушкани и тази им потребност би трябвало да се задоволява.

Нуждата от образование

Котето е като дете, то се нуждае от любов, само че и от образование. Правилното образование изключва прекомерната суровост, санкции, още по-малко пердах за осъществена беля. Котките не умеят да основават и схващат причинно-следствени връзки, по тази причина в никакъв случай няма да схванат за какво са осъдени. Те единствено ще бъдат уплашени и ще се дистанцират от стопанина.

При непокорство на котето може да се основат неприятни чувства, като да вземем за пример напръскване с вода от бутилка или слагане на плодове наоколо до котето, те не харесват аромата на плодовете. Това ще ги отблъсне от мястото, където вършат бели, или от предметите, които чупят.

Здравословните лакомства, забавните играчки и игри, положителното отношение са помощниците за определяне на чудесни връзки с котето с новото у дома.

Вижте още:

- Ако котката пие вода от тоалетната в новия дом;

- Как котката да научи името си

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР