При очаквано ниска избирателна активност изборите приключиха без изненада. Коалицията

...
При очаквано ниска избирателна активност изборите приключиха без изненада. Коалицията
Коментари Харесай

Българите произнесоха присъдата си към политиците: Разберете се или ще правите избори до дупка! 


При предстоящо ниска изборна интензивност изборите завършиха без изненада. Коалицията ГЕРБ/СДС ги завоюва и този път гадателите /социолозите/ познаха. Политическа партия са на второ място с разлика от 4-5 %, трети са Движение за права и свободи, Възраждане “ са на четвърто място, Българска социалистическа партия на пето, шести са „ Демократична България “.

На идващите две места са „ Български напредък “ на Стефан Янев и „ ИТН “ на Слави Трифонов.

Какво демонстрират изборните резултати?

ГЕРБ са мобилизирали актива и симпатизантите си и са първа политическа мощ. Харизмата на Борисов още работи, макар изхабяването й по време на 12 годишното му ръководство. Трудно е да се планува какво щеше да стане, в случай че Кирил Петков беше управлявал България 12 години?! За няма година той сътвори толкоз гафове, че е подготвен за върховете на Гинес.

Но българите дават втори късмет на Политическа партия – второто място е знак за това. И демонстрира, че желаят смяна в Статуквото. Но тази смяна няма по какъв начин да се случи с присъединяване на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

Движение за права и свободи имат добър резултат, само че заради слабия резуллат на другите партии. Твърдият електорат на партията продължава да я поддържа – макар бедността, в която живее.

Дали водачът на Възраждане Костадин Костадинов е спечелил гласове с безапелационната си позиция България да излезе от НАТО и Европейски Съюз? Възможно е. В свое изказване довечера той бе безапелационен, че глобите против Русия би трябвало да отпаднат. Много българи поддържат нашествието на Русия в Украйна и те са дали своят вот за Възраждане. Дори и популист, Костадинов е припознат и от гласоподаватели на Българска социалистическа партия и ИТН.

Демократична България резервират резултата си и от Политическа партия могат да съжаляват, че високомерно отхвърлиха предлагането им за коалиция преди изборите.

Представянето на Българска социалистическа партия е следващият неуспех под управлението на Корнелия Нинова – тя очевидно е решила да изпревари Станишев, който имаше 12-13 изгубени избори против ГЕРБ.

Провал е и резултатът на ИТН – българите не простиха на Слави, че два пъти не съумя да сформира държавно управление.

Партията на Стефан Янев влиза в Народното събрание, само че нейното бъдеще е неразбираемо – тя акумулира протестен избор, който е променлива големина.

Изводът

При по този начин получените резултати ще бъде мъчно, само че не и невероятно да се сформира държавно управление. Българите,които гласоподаваха произнесоха своята присъда и тя е: Господа и госпожи политици, разберете се или се ще вършиме избори до дупка!

Присъдата на негласувалите е ясна – тя не предстои на коментар.

Иво Югов

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР