При неприетите законопроекти от последното Народно събрание подавайки един конвергентен

...
При неприетите законопроекти от последното Народно събрание подавайки един конвергентен
Коментари Харесай

Росица Велкова: Трудно може да се постигне бюджетен дефицит от 3% за 2023 г. без свиване на разходи

" При неприетите законопроекти от последното Народно заседание подавайки един конвергентен отчет, ние ще получим отговор, че не дава отговор на уговорката, който е признат ", съобщи пред Българска национална телевизия служебният министър на финансите Росица Велкова.

Финансовият министър акцентира също, че единственият аршин, по който не отговаряме на Маастрихтските критерии, е инфлацията. " Няма по какъв начин да отговорим, в случай че април правят оценката, на аршин инфлация ", акцентира Велкова.

По думите ѝ служебното държавно управление е регулирало инфлацията, като доколкото то може да окаже въздействие върху енергийните източници - на цената на петрола, газа, цената на тока беше субсидирана. И уточни, че от октомври инфлацията последователно спада.

Новата дата, която сложи служебното държавно управление, за влизане в еврозоната е 1 юли 2024 година " Реалистично е, в случай че подадем за конвергентен отчет през юли 2023 година, само че би трябвало да имаме признати закони и да имаме убеденост, че отговаряме на инфлацията с изискването, че ще бъдем третирани като Хърватия с изключване на три страни с най-ниска инфлация, и да покажем резистентност и фискална непоклатимост ", съобщи Росица Велкова и разясни, че в случай че отговаряме на всички критерии, може да се приказва за дата, която не е 1 януари 2024 година или 2025 година, можем да приказваме за дата юли 2024 година

По отношение на бюджет 2023 година служебният финансов министър означи, че доста мъчно може да се реализира бюджетен недостиг от 3% за 2023 година и идващите и това произтича, тъй като изоставаме в усвояването на европейските средства. През 2022 година сме били с недостиг под 3% с помощта на спестовност на финансовите разноски при европейското финансиране и Плана за възобновяване и резистентност.

" Ние интензивно би трябвало да си изпълняваме вложенията и през цялото време на 2023 година се следи осъществяване на финансовите разноски и осъществяване на европейските планове ", сподели Росица Велкова.

Тя акцентира, че служебното държавно управление не може да прави промени в данъчната политика, могат единствено да предложат ограничения за повишение на събираемостта, като да вземем за пример възобновяване на понижените ставки на Данък добавена стойност.

" Целта е да се усилят приходите в бюджета и да се свият разноските, тъй като са през смяна в данъчната политика, единствено през избрани ограничения няма да може да се реализира недостиг от 3% " без стесняване на разноски ", сподели финансовият министър.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР