При нас британският вариант все още е доминиращ. Делта все

...
При нас британският вариант все още е доминиращ. Делта все
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: До месец и половина Делта вариантът ще доминира у нас |

При нас английският вид към момента е преобладаващ. " Делта " към момента набира скорост. Към момента обстановката в страната е спокойна, само че до месец-месец и половина наклонността ще се обърне и ще господства " Делта " разновидността.

За това предупреди по Българска национална телевизия проф. Ива Христова – шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

" У нас към момента не господства " Делта " разновидността. При ориентирани проучвания, които прави Националният център, в лечебни заведения от София, които имат подобен PCR, който насочва към възможен вид, точно при такива случаи се оказва до 1/3 от случаите на " Делта " вид. Само че това не е извадка на цялата страна ", посочи проф. Христова.

Тя изясни, че съгласно последно изследване се оказва, че 1000 пъти е по-висок вирусният товар в горните дихателни пътища при заразяване с " Делта ". А това води до други последствия.

" Болните по-рано стартират да предават вируса, т.е., още преди те самите да са осъзнали, че са заболели. И настрана: предава се 50-60% по-лесно от " Алфа " разновидността, който пък се предаваше 50-60% по-лесно от изходния вид. Като ги сравним, става известно, че два пъти и половина близо по-лесно се предава " Делта " разновидността ", сподели още шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Проф. Христова подсети, че имунизираните и преболедувалите би трябвало да са спокойни, тъй като даже да има наново боледуване, то е безпределно рядко и леко.

" С всеки идващ вид, който става преобладаващ у нас, се изтегля възрастовата група към по-младите. Това ненапълно е реалност, защото по-възрастовата група се имунизира много по-сериозно и много по-сериозно се пази. Така че е въпрос и на самостоятелен избор и на държание ", добави тя.

По думите ѝ симптоматиката малко се е трансформирала. При изходния вид акцентът се е поставял на загубата на подушване и усет, до момента в който в този момент с смяната във разновидностите това е минало на назад във времето.

" На напред във времето излизат едни неспецифични възпаления на носа, на гърлото, с температура, само че много бързо прогресира надолу към засягане на долните дихателни пътища и развиване на пневмония ", изясни още проф. Христова.

Тя добави, че България разполага с задоволително ваксини от другите типове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР