При надвишаване на среднодневната норма на фините прахови частици, сигналите

...
При надвишаване на среднодневната норма на фините прахови частици, сигналите
Коментари Харесай

Как качеството на въздуха влияе на здравето ни

При надвишаване на среднодневната норма на фините прахови частици, сигналите към Спешна помощ се усилват с 10%. Това е открило проучване на здравните последствия от фините прахови частици в столицата. Резултатите от изследването бяха показани от съдружие „ Въздух за Здраве “.

Уникалният за столицата план има за цел да се откри връзката сред равнищата на фини прахови частици във въздуха и непосредствените здравни последствия от тях. 

Според данни от СЗО повишените над допустимите равнища на фини прахови частици са виновни за 29% от смъртните случаи при белодробен рак, 24% при инсулт, 25% от исхемична болест на сърцето и 43% от хронична обструктивна белодробна болест.

От основна значимост е, че резултатите от плана записват по-ранни здравни резултати, с което подкрепят превантивните ограничения на по-ранни стадии. Проучването е извършено в интервала февруари-юли 2019 година, като цялостният разбор включва данни за 24 месеца.

Единодушното мнение на организациите, участващи в проучването е, че равнищата на замърсяване, даже при къса експозиция, могат да се свързват с промени в здравето. Влияние има освен върху дихателната система, само че и върху сърдечно-съдовата система и централната нервна система, като даже се покачват равнищата на диабета и нефрологичните болести.

Това изисква бъдещо динамично следене и анализиране на връзките „ високи наднормени равнища на дейни атмосферни замърсители - регистрирани недоволства и болести на сериозните органи и системи “.

Проектът е умислен и осъществен от Сдружение „ Въздух за здраве “ в партньорство с Факултета по публично здраве (ФОЗ) - МУ София и с дейната поддръжка на Центъра за незабавна здравна помощ София, Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване и незабавна медицина „ Николай Иванович Пирогов “ и Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда.

Целта е интензивно да се работи за качеството на въздуха и да се осведомят навреме експертите по рисковите болести и жителите. Проектът е финансиран от Столична община по Програма Европа 2019.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР