При много голям интерес във Велико Търново бе открита изложбата

...
При много голям интерес във Велико Търново бе открита изложбата
Коментари Харесай

Изложба представя най-ценните артефакти на РИМ – Велико Търново

При доста огромен интерес във Велико Търново бе открита изложбата „ Съхранените съкровища.

150 години музей във Велико Търново “, която е подредена в Изложбени зали „ Рафаел Михайлов “.

Представени са 245 от най-ценните артефакти от фондовете на Регионалния исторически музей в старопрестолния град. Куратор е доцент доктор Диана Тотева, а художник на експозицията е проф. Красимир Русев от ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “. По случай 150-годишнината от музейното дело в Старата столица бе публикуван и първокласен азбучник.

Старт на събитието дадоха кметът Даниел Панов и шефът на РИМ – В. Търново Иван Църов, а измежду стотиците посетители бяха общественици от града, представители на музеи от цяла България, заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и Нейко Генчев, историците и почетни жители проф. Пламен Павлов и проф. Милко Палангурски, регионалният шеф, ръководителят на Сдружението на музеите в България Борис Хаджийски,

„ Велико Търново не би бил същият град без своя музей. Огромна е ролята и приносът на всички музейни чиновници – сегашни и някогашни, за опазването на нашата славна история, на скъпото ни културно завещание, обичаи и традиции. Именно в музейните обекти и посредством експозициите хората се допират до българщината и усещат силата на българския дух. Поклон и благодарност пред хората, ангажирани с музейното дело – вие сте откровени родолюбци и предавате този дух на децата, младежите и на цялото общество “, сподели кметът Даниел Панов.

Панов показа, че Регионалният исторически музей заслужава статут на народен, както стимулирано нееднократно е предложил проф. Пламен Павлов. „ Вярвам, че дружно с обществениците от сдружението „ Велико Търново – историческа и духовна столица на България “, ще реализираме това справедливо самопризнание и за нашия музей “, приключи Даниел Панов.

По време на изложбата Панов връчи на Иван Църов плакет „ Св. св. Кирил и Методий “, с който Президентът на Република България удостои културната институция по случай 150-годишинината.

Началото е сложено на 2 януари 1871 година, когато родолюбиви старостоличани вземат решение да събират древности и да основат музей към локалното читалище „ Надежда “. През миналите години институцията търси, опазва и съхранява над 260 000 културни единици и се утвърждава, като най-големият музей в страната с над 30 обекта и непрекъснати експозиции.

Изложбата продължава доникъде на август. Показани са полезности, измежду които Хотнишкото богатство – най-старото обработено злато в света, тракийското богатство от село Къпиново, неповторимите златни и керамични предмети от погребението на тракийски династ край село Големаните, пръстенът на цар Калоян, болярски украшения от Средновековието, икони и църковна утвар, орарът на дякон Игнатий – Васил Левски и употребените от него печати на БРЦК, звънецът на Учредителното заседание, плащеница от XVI век и др.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР