При лоши кредити някои банки биха имали проблеми, заяви кандидатът

...
При лоши кредити някои банки биха имали проблеми, заяви кандидатът
Коментари Харесай

При лоши кредити някои банки ще имат проблеми

При неприятни заеми някои банки биха имали проблеми, съобщи претендентът за началник на Българска народна банка на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров по време на чуването му пред бюджетна комисия. Според него обстановката в банковия бранш припомня на тази с имунизацията у нас. Около 20-25% от банките имат спомагателни вътрешнорейтингови системи за оценка на кредитния риск, а останалите финансови институции в една по-конкурента среда, както при пандемия, биха си останали у дома или прекратили последователно активността си, изясни Гюров. Сред целите на Гюров за ръководство на Българска народна банка са ефикасен и съвременен банков контрол, подготовка за приемане на еврото, цифрова промяна, както и одобряване на престижа на Българска народна банка.

Преди изявлението на Гюров обаче стана ясно, че все още той не е дал документ, който потвърждава регистриране на дипломата си за лекар от Виенския университет в регистъра на Националния център за информация и документи. Това е и едно от условията за допустимост на претендентите за началник на Българска народна банка. Гюров увери депутатите, че в границите на деня ще даде нужния документ и те го позволиха до чуване с 9 гласа “за” и 8 “въздържали се”.

И 17-те присъстващи депутата от бюджетна комисия гласоподаваха със “за” за чуването на претендента на Има Такъв Народ за началник на Българска народна банка Любомир Каримански, заяви Труд. Приоритетите му включваха акцент върху анализите, оценките и прогнозите, направени от Българска народна банка, с цел да се избегнат рисковете от неустановеност в банковата среда и нарастване на инфлацията, подготовка за приемане на еврото, цифрова промяна на Българска народна банка, оценка на риска в банковата система, банков контрол и регулация, както и модернизиране на институцията.

Според Каримански е нужна и необятна професионална полемика по отношение на приемане на еврото. Той би работил и за по-добра връзка сред системите на софтуерните компании и комерсиалните банки, тъй че вследствие на конкуренцията, да се понижат банковите такси за потребителите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР