При липса на задължителна изолация, по време на боледуване от

...
При липса на задължителна изолация, по време на боледуване от
Коментари Харесай

Имайте предвид: Нови правила за карантина при наличие на COVID

При липса на наложителна изолираност, по време на боледуване от коронавирус, болните би трябвало са се самоизолират, с цел да не заразят други. Това планува Проект на Наредба за изискванията и реда за осъществяване на диагностика, профилактика и надзор на COVID-19, с която се анулира сегашната Наредба № Н-2 от 2022 година По преценка на персоналния доктор самоизолацията  може да продължи до 14 дни в взаимозависимост от тежестта на клинично протичане на болестта.

Контактните лица на болния също би трябвало да се самоизолират, като срокът за тях е до 10 дни.

При нужда от осъществяване на медицински проучвания или прегледи, назначени от лекаря, осъществяващ здравното наблюдение по време на домашна изолираност, лицата уведомяват по телефон или е-поща съответната районна здравна ревизия за овакантяване на мястото на изолираност, като показват времевия интервал и лечебното заведение, в което ще се извърши прегледът или проучването.

По отношение на контактните лица е написан ред за осъществяване на здравно наблюдаване от общопрактикуващ лекар или от медицинския експерт в проведените колективи, който ги обслужва. Целта на наблюдението е навреме ограничение на новозаболялото лице от контакт с другите в колектива, в дома, на месторабота и понижаване на опцията за тяхното заразяване, написа в претекстовете към наредбата.

Задължителна изолираност на заболели от и заразоносители на COVID-19 и наложителна карантина на техните контактни лица пък ще се ползват единствено в случаите, когато такава е разпоредена със заповед на министъра на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор по реда на член 61, алинея 3 от Закона за здравето. Описан е съответен ред за изолираност и карантина при такива случаи.

При вписване на COVID-19 в детска ясла, детска градина или училище контактните деца/ученици от засегнатата група/паралелка се слагат под карантина в границите на детското заведение или учебно заведение за интервал от 10 дни, написа още в наредбата.

 

С цел диагностика на болестта, в плана на разпоредба са посочени лабораторните способи за доказване на причинителя на COVID-19 - SARS-CoV-2, както и лечебните и здравните заведения, в които тя може да се организира.

За установяване на разпространяването на вирусните разновидности в страната, което е от голяма важност на развиването на епидемиологичния развой на болестта и възможното обмисляне на противоепидемични ограничения за неговото ограничение, е вписано изискване за целогеномно секвениране на 10% от позитивните проби, потвърдени по метода на полимеразно верижна реакция (доказване на нуклеинова киселина). Описани са съответни условия, на които следва да дават отговор пробите за осъществяване на следващ епидемиологичен разбор на записаните случаи на нови разновидности, написа Pariteni.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР