При кампании от типа на наближаващия „Черен петък” много търговци

...
При кампании от типа на наближаващия „Черен петък” много търговци
Коментари Харесай

Внимавайте със стоковите кредити на Черен петък

При акции от вида на наближаващия „ Черен петък” доста търговци насочат примамливи предложения за атрактивни артикули и услуги с огромни проценти понижение. Акциите са много къси и потребителите не всеки път разполагат в този миг с нужните средства, с цел да се възползват от отстъпките, заради което може да прибегнат до изтегляне на бързи заеми, в това число и до стокови заеми. Константин Райков - член на Комисията за отбрана на потребителите, даде уточнения, препоръки и рекомендации за отбягване на рисковете в такива случаи, по покана на Българското национално радио, оповестиха от пресцентъра на КЗП.

„ Когато употребяваме привлечени средства, това коства някакви пари и оскъпява самата покупка, поради която вземаме заем. Затова би трябвало деликатно да пресметнем какъв брой ще ни коства заема, с цел да не се окаже, че той ще „ изяде” понижението или покупката ще ни излезе даже по-скъпо”, предизвести Райков.

В последно време, изключително при акции от вида на „ Черния петък”, стана настоящо да се отпускат така наречен „ стокови кредити”. „ Отивате в магазина и там има хора, които Ви оферират подобен заем нормално с 0% рента. Тъй като в сходни случаи облагата за кредитодателя е с доста невисок размер , е допустимо да Ви предложат услуги против спомагателни такси като застраховки и т.н.” , даде образец Райков и акцентира, че потребителят не е длъжен да одобри.

Той изясни и спецификата при практикуване правото ни на отвод в дадения от закона 14-дневен период след онлайн извършване на покупки, в това число от „ Черен петък”, още веднъж на заем. „ Възможни са две хипотези. Едната е, когато покупката е обвързана със самия заем – има към този момент и платежни платформи, които оферират заеми. Тук би трябвало да знаем, че – в случай че се откажем от покупката, автоматизирано се отхвърляме и от заема. И назад – в случай че се откажем от заема, се отхвърляме и от покупката. Ако обаче заемът още веднъж е теглен посредством интернет, само че без значение от самата покупка, с цел да се откажем и от двете, би трябвало да изпратим обособени волеизявления до всеки от търговците – до компанията, която ни е дала заема, и до тази, която ни е продала стоката”, обърна внимание Райков.

По наше предпочитание бихме могли да развалим контракта единствено за едното от двете. Например, за стоката, а да си оставим заема, с цел да го използваме за други потребности. Но при отвод от заема, потребителят би трябвало да върне всички получени пари и лихвата за интервала, в който го е ползвал”, изясни Райков и посочи, че кредитополучателят няма да заплаща така наречен договорни лихви или погасителни вноски за целия интервал на заема, който може да е шест месеца или една година.

Законът ни дава право и на авансово погасяване на заема. Райков обясни, че в този случай компаниите за бързи заеми нямат право да събират спомагателни такси, като се изключи договорите, в които е закрепен лихвеният %. „ Т.е. може да се планува такса, само че до 1% от размера на кредита”, сподели още той. Константин Райков добави, че опцията за авансово издължаване по заема оказва помощ на потребителите да избегнат изпадането в задлъжнялост, а и по този начин самият заем им излиза много по-евтин. „ Идеята на бързите заеми е, че когато на човек му трябват пари неотложно бързо, без поръчителство, да вземе тези пари и да ги върне допустимо по-бързо, тъй като по този начин интервалът, в който употребява средствата, е по-кратък и му излиза по-евтин този ресурс”, разяснява още той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР