При изстрелването на космическия кораб "Союз МС-10" с новия екипаж

...
При изстрелването на космическия кораб "Союз МС-10" с новия екипаж
Коментари Харесай

Космонавти оцеляха при авария на Союз

При изстрелването на галактическия транспортен съд "Союз МС-10 " с новия екипаж за Международната галактическа станция се е случила повреда, съобщи РИА "Новости ". Агенцията се базира на известие, оповестено на формалната интернет страница на "Росатом ".
Проблемът е бил с ракетата притежател, оповестиха съветски медии. По предварителни данни повредата е станала след отделянето на първата степен на ракетата. Според информация на НАСА техническите проблеми зародили, откакто се отделили първата и втората степен на ракетата. Чeтиpитe cтpaнични бycтepa нa пъpвaтa cтeпeн са ce oтделили нopмaлнo cпopeд плaнa, пишат съветските медии. Ho в нaчaлния eтaп нa paбoтaтa нa втopaтa cтeпeн, cлeд 150 ceкyнди пoлeт, pycкoeзичнaтa тpaнcлaция пpeкъcнaла cлeд дyмитe "aвapия нa paкeтaтa нocитeл ".
Ракетата беше изстреляна от космодрума "Байконур ", Казахстан. Репортер на Ройтерс, който е следил изстрелването от към 1 километър, съобщи, че всичко е вървяло гладко в началната фаза и повредата с ракетата притежател е зародила на по-голяма височина.
Източник съобщи пред РИА "Новости ", че екипажът е трябвало да направи спешно приземяване в Казахстан.
На борда на галактическия транспортен съд е екипаж МКС-57/58 с съветския космонавт Алексей Овчинин и американския астронавт Ник Хейг.
Екипажът сполучливо се е приземил в Казахстан. Установена е връзка и всички са здрави. Спасителен екип е дошъл на място. Хейг и Овчинин не се нуждаят от здравна помощ. Малко по-късно бе обявено, че екипажът има някои здравословни проблеми, само че не бяха дадени детайлности. Според източник екипажът е изпитал натоварване от 6 G. За съпоставяне при старта космонавтите изпитват натоварване сред 1 и 7 G.
НАСА заяви, че галактическият транспортен съд не е съумял да доближи до орбита поради повреда с носителя. По информация на американската организация корабът с екипажа се връща по спешна балистична траектория.
Ракетата притежател "Союз-ФГ " с съветски транспортен съд "Союз МС-10 " беше изстреляна към галактическата станция по проект в 11.40 часа московско време. Екипажът се е свързал със избавителните екипи в 12.15 часа московско време.
Предприето е следствие за определяне на аргументите за повредата. Руският водач Владимир Путин е изискал цялата информация.
Изстрелването беше отдадено на столетието на Завода за пробно машиностроене на ракетно-космическата корпорация "Енергия ", където вършат "Союзите ".
Според проектите Овчинин с Хейг трябваше да прекарат в орбита 187 денонощия. През това време съветският космонавт е трябвало да направи опита "Магнитен 3D-биопринтер ". За първи път в историята на съветския сегмент на МКС екипажът е възнамерявал да се опита да отгледа дребни мостри (два-три милиметра) от тъкан на човешки хрущяли и щитовидната жлеза на гризач.
Освен това било планувано Овчинин дружно с другия съветски космонавт Сергей Прокопиев да излязат в открития Космос в средата на ноември. Сред дилемите също по този начин е стоял оглед на кораба "Союз МС-09 ", в чийто корпус в края на август бе открита дупка.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР