При изпращане и получаване на пощенски пратки куриерските фирми вече

...
При изпращане и получаване на пощенски пратки куриерските фирми вече
Коментари Харесай

Куриерите ще проверяват всяка пратка за акцизни стоки 

При изпращане и приемане на пощенски колета куриерските компании към този момент ще ревизират наложително дали в тях има акцизни артикули. Ако такива се открият, а за тях не е заплатен дължимият данък, пратките ще бъдат спирани, а нарушителите - наказвани с санкции от най-малко 1000 лева Това плануват промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища, оповестени за публично разискване от финансовото министерство наред с промени и в други данъчни закони.

Въведената от година процедура изпращачите да заявяват документално пред куриерските служби, че акцизните артикули, които изпращат, са с заплатен данък и имат бандерол, в случай че подобен е наложителен, не е постигнала упования резултат, признават от финансовото министерство. Декларацията бе въведена, с цел да освободи от отговорност куриерските компании и тя да се поема само от изпращачите на артикули без заплатен данък. Масово подателите обаче намирали метод да заобиколят декларирането на тези условия. Затова в този момент се предлага декларацията да отпадне, а куриерите да преглеждат всяка пратка, като тя ще бъде отваряна персонално от подателя или получателя й. 

Това е поредна мярка да се пресече незаконната търговия с тютюневи произведения и изключително на тютюн за пушене. В последните години необятно се популяризира практиката стоката да се предлага в уеб сайтове в интернет, а клиентите да поръчват по телефона, като доставката се прави от куриерски компании. На няколко пъти със законови промени бяха въведени ограничавания за изпращане посредством пощенската мрежа на акцизни артикули. Сега се предлага пощенският оператор да може да изисква от подателите документи за произхода на изпращаните артикули. Освен това за попречване и откриване на нарушения Агенция " Митници " ще обменя информация с куриерските служби за рискови податели, получатели и колета. Дава се пълномощия на пощенските оператори след предписание от митническите органи да отварят рискова пощенска пратка и без единодушието на подателя. 

В закона за акцизите се вършат и промени, които да попречват прехвърлянето на благосъстоятелност от страна на извършители за отбягване заплащането на дължими акцизи и санкции. Митническите органи ще могат да постановат предварителни обезпечения, в случай че в хода на инспекция са открили укриване на данъци. В практиката са открити случаи, при които проверяваните лица, с цел да не платят дължими акцизи и санкции, трансферират своето имущество на други лица, се показва в претекстовете за законовата смяна.

За поредна година финансовото министерство прави промени във всички данъчни закони, като ги вкарва в преходните и заключителните разпореждания на един от тях - в тази ситуация Закона за корпоративното подоходно облагане. За следващата година не са планувани съществени данъчни промени. Повечето от предложените корекции са за прецизиране на разпореждания и административни удобства за данъкоплатците, а в законите за корпоративното подоходно облагане и за ДДС се вкарват и няколко евродирективи, които целят да се спре избягването на налози при трансгранични покупко-продажби.

УЛЕСНЕНИЯ

Догодина ще отпадне задължението хората с увреждания да ползват към данъчната си декларация копие на ТЕЛК решението и копия от други документи, с цел да може да употребяват данъчно облекчение. Национална агенция за приходите ще прави справката служебно от регистъра на здравната експертиза. Отпада задължението на предприятията и осигуряващите се лица да включват в справката за изплатени приходи премиите и предметни облаги до 100 лева, които са необлагаеми. Отпада и задължението при преустановяване на регистрацията на автомобила притежателят да показва документ от КАТ пред общината. Данните за пътното транспортно средство ще се дават автоматизирано от регистъра на пътните транспортни средства. Едноличните търговци и предприятия, които не реализират активност, ще заявяват това събитие еднократно в Търговския указател, а не както до момента - всяка година. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР