При избирането си за президент през юли 2018 година Ердоган

...
При избирането си за президент през юли 2018 година Ердоган
Коментари Харесай

Всеки клик в мрежата се докладва: Ердоган превърна Турция в страна на страха

При избирането си за президент през юли 2018 година Ердоган даде обещание, че ще укрепи стопанската система и ще донесе на страната „ надеждност и непоклатимост ". Само че нещата не се развиха тъкмо по този начин - стопанската система се срина: инфлацията набъбна от 15 % на 80, безработицата се усили за четири години с 38 %, единствено за една година цените на питателните артикули скочиха със 176 на 100. По публични данни 14,8 милиона от 84-милионното население на Турция не съумяват да се изхранят.

Много надалеч от стабилността
Срина се и обещанието на Ердоган, че ще донесе на страната непоклатимост. За четирите години на неговото ръководство 41 % от министрите бяха освободени или напуснаха по свое предпочитание, заменени бяха и четирима шефове на Централната банка. Вместо да влезе в първата лига, демокрацията потъна. Турция е на едно от първите места по неналичието на полово пълноправие и по проведена престъпност. А що се отнася до свободата на медиите - 38 публицисти бяха задържани, а на останалите им бяха затворени устата с юридически или финансов напън.

Правителството наложи атмосфера на боязън, както в дистопиите - слоганът „ Биг брат те следи " е действителност в днешна Турция. И това въобще не е смешка. Без каквито и да било правосъдни пълномощия държавното управление стартира да събира цифровите данни на жителите, освен това освен на тези, които са обвинени в нещо. По предписание на подчинената на президентството Служба за осведомителни технологии и връзки доставчиците ежечасно изпращат на държавното управление сведения за трафика на всички консуматори. Информации като местонахождението, посетените страници и осъществените контакти в Уотсап се предават непосредствено на ръководещите.

В страната на Ердоган са неразрешени даже тържествените заключителни церемонии в университетите - заради опасения от вероятни протестни акции. А редица музикални фестивали бяха анулирани под странни предлози, като съображения за сигурност или с цел да не се употребява алкохол.

Спад в утвърждението за ръководещите

Всичко това обаче не минава безнаказано за ръководещите - опозицията към този момент ги изпреварва в допитванията с цели 17 %, колкото и да се пробват да разкрасяват действителността, отбелязва Бюлент Мумай във ФАЦ. В рамките на опитите за прикриване на същинското положение на нещата се вписва и наложената от Турция обсада на интернет наличията на Дойче веле от началото на юли - официално поради проблеми, свързани с лиценза на медията, както и на „ Гласът на Америка ". Наблюдатели и коментатори са единомислещи, че по този начин турското държавно управление се пробва да отклони вниманието на обществеността от неприятните тематики.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР