При хората с нормална бъбречна функция излагането на по-високи концентрации

...
При хората с нормална бъбречна функция излагането на по-високи концентрации
Коментари Харесай

Мръсният въздух може да увеличи риска от бъбречно заболяване

При хората с естествена бъбречна функционалност излагането на по-високи концентрации на съставни елементи на нечистия въздух е обвързвано с по-висок риск от по-късно развиване на хронично бъбречно заболяване.

В съпоставяне с хората с висок генетичен риск от развиване на бъбречно заболяване, тези с огромна експозиция на нечист въздух и невисок генетичен риск са изправени пред по-честа възможност от развиване на хронично бъбречно заболяване.

Резултатите от изследването са показани на среща на Американското сдружение по нефрология (ASN) във Флорида – Kidney Week-2022 при започване на ноември. „ Дългосрочното излагане на нечист въздух може да усили риска от хронична бъбречна непълнота (ХБН), изключително при тези с невисок генетичен риск “, пишат създателите.

Изследователите анализирали данни на 350 994 души без ХБЗ. Данните са от UK Biobank. Учените открили, че излагането на по-високи концентрации на съставни елементи на замърсяването на въздуха е обвързвано с по-голям риск от развиването на ХБЗ.

По-рано тази година откриватели от Кралския лицей в Лондон откриха, че намаляването на концентрацията на фини прахови частици в околната среда (PM2.5) води до доста усъвършенстване на резултатите от лабораторните проби, употребявани за оценка на бъбречната функционалност на пациента.

„ Дългосрочната експозиция на PM2.5 е обвързвана с понижена бъбречна функционалност. Все отново остава незнайно дали връзката е причинно-следствена “, споделя съавторът Ичун Хан, теоретичен помощник в Училището по публично здраве, Imperial College London. Екипът разпознава мощна връзка сред понижените PM2.5 и усъвършенстваната бъбречна функционалност.

Мария ИВАНОВА

 

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР