При хората, които консумират големи количества алкохол, има риск да

...
При хората, които консумират големи количества алкохол, има риск да
Коментари Харесай

Пиещите алкохол са изложени на риск от натрупване на мазнини около сърцето, черния дроб и бъбреците

При хората, които употребяват огромни количества алкохол, има риск да се натрупа мастна тъкан към сърцето, което води до сърдечна непълнота и други проблеми с този жизненоважен орган, сочи американско изследване, представено от Юнайтед прес интеренешънъл.

Изследователите от Медицинския факултет на университета " Уейк Форест " в Уинстън-Сейлъм, щата Северна Каролина, свързват също по този начин използването на обилни количества спиртни питиета и с непотребните мастни натрупвания към черния дроб и бъбреците. Това е причина за болести и на тези органи.

" Натрупването на мазнини в тези области, изключително в сърдечната, се свързва с по-висок риск от болести като сърдечна непълнота, предсърдно мъждене, както и коронарна болест на сърцето - главният палач на възрастните хора в Съединени американски щати ", споделя доктор Ричард Казибуе, водещ създател на изследването, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според него алкохолът въздейства на метода, по който човешкото тяло обработва мазнините. " Знаем, че може да въздейства на метаболизма. Да влияе на равнищата на хормоните в организма ", споделя експертът.

Около сърцето се натрупват мазнини, само че в случай че човек спре да пие, ще изчезнат ли? Казибуе споделя, че към черния дроб може и да намалеят, в случай че се прекрати използването на спиртни питиета, само че не е ясно дали същото важи и за мазнините към сърцето.

За научните цели Ричард Казибуе и сътрудниците му събират данни за повече от 6700 души, взели участие в мултиетническото проучване за атеросклероза - изследване на сърдечните болести.

Доброволците се дефинират като хора, които в никакъв случай не употребяват алкохол; някогашни пиячи; такива, които използват доста малко (под едно алкохолно пиво дневно); пиещи умерено (една до две питиета дневно); консуматори на огромни количества алкохол (повече от две напитки дневно) или прекаляващи със спиртни питиета (пет или повече за ден).

На участниците е направена и компютърна томография, с цел да могат откривателите да видят натрупването на мазнини към органите.

Екипът от учени открива, че при феновете на повече алкохолни питиета и при тези, които прекаляват с тях, се следят обилни натрупвания на мазнини към сърцето спрямо участниците, които в никакъв случай не са пили. Те също по този начин имат мастни депа към черния дроб и бъбреците.

Според лекар Ричард Казибуе най-малки натрупвания на мазнини са следени при доброволците, които пият доста малко и умерено.

Най-високите равнища на мазнини са регистрирани при тези, които избират бира или ликьор, спрямо потребителите на вино. Полезните съединения, открити във виното, наречени полифеноли, могат да обяснят тази констатация, считат откривателите.

Други характерности - диета и физически извършения, също могат да обяснят положителните индикатори при потребителите на вино.

Според рекомендациите на специалистите по хранене в Съединени американски щати мъжете не би трябвало да употребяват повече от две алкохолни питиета дневно, а дамите - не повече от една.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР