При фирми, които изпадат в неплатежоспособност, над 50 процента от

...
При фирми, които изпадат в неплатежоспособност, над 50 процента от
Коментари Харесай

И фирмите в неплатежоспособност масово злоупотребявали с болнични

При компании, които изпадат в несъстоятелност, над 50 % от чиновниците се оказват в болнични. Това заяви пред публицисти в Министерския съвет шефът на Националния застрахователен институт (НОИ) Ивайло Иванов, представен от Българска телеграфна агенция. Тази процедура водела до увеличение на разноските на публичното обезпечаване, които към този момент доближават 500 млн. лева годишно.

От изказвания на премиера Бойко Борисов и министри през днешния ден се разбра, че злоупотребите с компенсациите за краткотрайна неработоспособност идват и по друга линия - поради мними заболели, които желаят да си обезпечат спомагателна отмора. Имало доста недоволства от работодатели, които не съумяват да си изпълнят поръчките поради стотици " боледуващи " в фирмите.

Държавата има добра статистика и за непозволени дейности на избрани лекари, както и за хора, добави министърът на опазването на здравето Николай Петров.

Темата излезе на дневен ред откакто страната реши да се пребори с казуса като понижи компенсацията за първите три дни болнични от 70% на 50% от дневната отплата и по този начин да " накаже " симулантите. Това обаче провокира митингите на синдикатите и недоволството на жителите, тъй като поради злоупотребите могат да пострадат и добросъвестните пациенти.

На среща през днешния ден сред премиера Бойко Борисов и министрите на опазването на здравето и на финансите е решено да се ускори контролът върху болничните и да се търси по-строга отговорност от причинителите на непозволени дейности.

Засилването на контрола ще стане по линия на НЕЛК и РЗОК и посредством смяна на някои от нормативните документи, сподели министърът на опазването на здравето Николай Петров.

В момента дискутираме въпроса за повече регулация със съответния санкционен режим за това, повече уместност при освидетелстването на фактически болните пациенти, посочи Петров. Където е належащо, щели да бъдат изменени наредби, ще се вършат и инспекции.

По данни на Национален осигурителен институт броят на болничните за последните шест-седем години е повишен с 60 % и е достигнал над 3 млн. броя годишно. Заради тази наклонност на Министерството на здравеопазването ще бъдат предоставени спомагателни разбори на Национален осигурителен институт и ще се подхващат съответни ограничения, даде обещание здравният министър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР