При ескалация на напрежението около Украйна има риск за газовите

...
При ескалация на напрежението около Украйна има риск за газовите
Коментари Харесай

Петков: Напрежението около Украйна застрашава газовите доставки за България

При ескалация на напрежението към Украйна има риск за газовите доставки към България, съобщи премиерът  Кирил Петков пред публицисти след присъединяване си в късния петъчен парламентарен надзор. По-рано през деня  Русия изиска НАТО да изтегли войските си от Румъния и България.

" Ако спорът излезе отвън надзор под някаква форма, ние можем да имаме опасности с газовите доставки - това е освен за нас, само че и за цяла Европа ", разяснява Петков. „ Аз в действителност не преставам да се надявам, че подобен спор няма да има “, акцентира той.

Правителството към този момент е разискало опциите за реакция. „ Вече говорихме и с енергийния министър какви са другите възможности и какво друго може да се направи, тъй че да сме сигурни, че енергийната ни сигурност е непокътната. Хубавото на България е, че въпреки всичко е огромен производител на електрическа енергия, тъй че при едни такива по-екстремни обстановки ние ще може да компенсираме с електрическа енергия част от неналичието на газ, само че аз персонално се надявам, че няма да се стигне чак до такава степен “, уточни министър председателят.

Пред депутатите министър-председателят съобщи, че все още няма решение за разполагане на нови сили на Алианса у нас. Петков сподели това в отговор на въпрос на ГЕРБ по отношение на информацията за планувано изпращане на испански изтребители в България, с които да се охранява въздушното пространство на Черноморския район.

„ Тези решения се взимат от Министерски съвет. Това е по Конституция и в този миг още нямаме такова решение на Министерски съвет, само че сега, щом го имаме, незабавно ще ви уведомя “, изясни той от парламентарната естрада.

Министър-председателят е провел диалог по телефона с министъра на защитата. Той акцентира, че България би трябвало да продължава да упорства за деескалация на напрежението и за разрешаване на спора по дипломатически път.
Източник: БТА/БНР
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР