При близък контакт с болен PCR тестът трябва да се

...
При близък контакт с болен PCR тестът трябва да се
Коментари Харесай

При близък контакт с болен PCR трябва да се прави след четири дни |

При непосредствен контакт с болен PCR пробата би трябвало да се прави четири дни по-късно, с цел да са действителни резултатите. Антигенният тест е с по-малка сензитивност, само че се позитивира с същия диапазон - няколко дни преди появяването на признаците и няколко дни след първите признаци на болестта.

Това сподели по БНР проф. Добрин Свинаров, ръководител на Клинична лаборатория в Александровска болница и ръководител на Българското сдружение по клинична лаборатория.

Професорът заяви, че е било извършено образование с интернационално присъединяване за новаторските технологии при клиничните лаборатории, проведено от Българското сдружение по клинична лаборатория.

" Участваха над 200 експерти с акцент COVID-19 и диагностиката, лекуването на тази пандемия. Стана ясно, че са доста значими мястото и ролята на технологията, учредена на така наречен PCR - реакция. Тя е от голяма важност за доказване на съществуването на вируса в биологичната проба, като това е обвързвано с доста особености, с цел да бъде сполучлива с крайната си цел: първо е значимо вярно да се вземе биологичният материал с тампона, това дефинира в значима степен вероятността на резултатите.

Специалистът акцентира, че технологията за доказването на коронавирусна инфекция изисква доста висока експертиза и специфична техника и съоръжение. Вече има разкрити доста лаборатории (само за една година стана това) снабдени с тази технология и инсталация, както и подготвен личен състав - това е огромно предизвикателство. Но този способ е златният стандарт за съществуването на COVID-19, разясни още проф. Свинаров.

" Тази технология регистрира и новите разновидности на вируса. А разликата сред PCR проби и антигентите проби е какво се изследва - първите откриват и потвърждават съществуването на рибонуклеиновата киселина на вируса, а вторите потвърждават съществуването на избрани белтъчни вирусни частици - протеина, с който вирусът се залавя за съдовете.

Той добави, че лабораторията в Александровска болница взе участие в Система за външна оценка на качеството за разбор на PCR тестванията, с цел да има сигурност за правените проби.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР