При 130 часа неизвинени отстъствия директорите на училищата ще подават

...
При 130 часа неизвинени отстъствия директорите на училищата ще подават
Коментари Харесай

При 130 неизвинени отстъствия директорите ще подават сигнал до социалните

При 130 часа неизвинени отстъствия шефовете на учебните заведения ще подават сигнал до обществените. Тази информация се подава посредством районните ръководства до кмета на съответната община, защото в случаите, в които има такова огромно количество неизвинени отсъствия, би трябвало да бъде наложено административно наказване на родителите, които надлежно не поставят грижи за децата. Става въпрос само и единствено за деца и възпитаници, които са в риск и за такива, за които има неизвинени отсъствия по неуважителни аргументи. Това изясни заместник-министърът на образованието Деница Сачева пред БНР.
Уточнението бе направено по отношение на информация, че от другата година с въвеждането на електронния дневник възпитаници с извинени отсъствия над 140 образователни часа автоматизирано ще бъдат докладвани на обществените служби и родителите могат да чакат да бъдат привикани.
" За децата в риск от отпадане, които са в предучилищни групи, сигналите би трябвало да се подават при повече от 24 дни неявяване по неуважителни аргументи ", добави Сачева.
МОН работи взаимно с Министерството на здравеопазването и в осведомителната система, която следи децата в риск, има модул, обвързван с медицинските бележки. При подозрения за достоверността на здравната записка, шефовете могат да я сканират и в РЗИ да предизвикват инспекция дали бележката е подправена. Няма да има автоматизирани прехвърляния на масиви информация от електронния дневник към другите държавни институции.
Емил Начев, шеф на приблизително учебно заведение " Найден Геров “ в Столипиново дефинира новия механизъм като " поръчка, че страната се връща още веднъж в региони и учебни заведения като нашето “. Според него извиняването на отсъствията е единствено дребна част от казуса с посещаемостта:
" Всеки родител, който желае да извини отсъствията на своето дете, може да отиде при персоналния доктор и множеството лекари няма да откажат да издадат записка, даже детето да не е болно. Знаем и за практиката, в която по-големите възпитаници непосредствено отиват при персоналния си доктор или при различен доктор и получават такава извинителна записка. Тогава поражда проблем, тъй като родителите много постоянно не са осведомени за това, че тяхно дете отсъства от учебно заведение “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР