Президентските избори могат да бъдат между 24 септември и 14

...
Президентските избори могат да бъдат между 24 септември и 14
Коментари Харесай

Симона Велева: Изборите за президент могат да бъдат между 24 септември и 14 ноември

Президентските избори могат да бъдат сред 24 септември и 14 ноември, а Народното събрание би трябвало да насрочи точната дата. Това изясни в предаването „ Лице в лице “ по bTV докторът по конституционно право в СУ „ Св. Климент Охридски “ и специалист Симона Велева. Тя посочи, че Конституцията не се занимава директно с допустимостта на избори 2 в 1.

„ Има причини „ за “ и „ срещу “, както и президентът загатна, тези причини са най-вече политически, а не конституционни “, сподели още тя.

Относно хипотезата, че партията, получила третия мандат, може да го задържи безпределно дълго, Велева съобщи, че в края процедурата не се забавя, а в противен случай – забързва се.

„ Конституцията не планува съответен период за връщане, откакто бъде връчен мандатът, само че в конституционната доктрина се приема, че срокът още веднъж е 7-дневен. Няма да има глоба, в случай че той не бъде изпълнен в този период, само че това е разумният ход – по този начин се е случило през 1994 година и 1997 година, когато сме били в сходни хипотези “, посочи специалистът.

Тя добави, че след предложение на министър председател пред президента и взимане на мандата, парламентарната група има 7 дни, с цел да разгласи и състав на Министерския съвет.

По проблема с канадското поданство на служебния министър на стопанската система Кирил Петков Велева изясни, че актовете Петков са постоянни и остават годни, даже Конституционният съд да се произнесе, че той заема непозволено поста поради проблема с канадското му поданство.

По-рано през днешния ден той заяви, че е получил удостоверение от управляващите в Отава, че към този момент не е канадец. Петков сподели и документа, с който се е отказал от второто си поданство, където е записана датата 21 април 2021 година или преди да стане част от служебния кабинет.

„ Конституционният съд би трябвало да изиска документи и да го откри по неоспорим метод. Ако едно лице има двойно поданство – налице е неизбираемост, няма спор, че не може да заема длъжността министър или депутат “, добави конституционалистът и изясни, че редица страни имат сходно предписание, като даде образец със Съединените щати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР