Президентска република е единственият изход от кризата на българския конституционен

...
Президентска република е единственият изход от кризата на българския конституционен
Коментари Харесай

Бивш съветник на Радев агитира за президентска република

„ Президентска република е единственият излаз от рецесията на българския парламентарен модел. От Народното събрание и идващото държавно управление се изисква здравомислие във връзка с риска България да бъде въвлечена във война “.

Това съобщи пред Българска национална телевизия евродепутатът от Българска социалистическа партия и някогашен консултант на Румен Радев – Иво Христов.

„ Опасявам се, че е допустимо държавно управление в границите на настоящето Народно заседание. Това би бил доста неприятен вид за България. Не виждам добър сюжет. Дали ще бъде държавно управление на позабравеното статукво, което ще ни тегли обратно, или „ евроатлантическа коалиция ”, която ще търси да ни вкара във войната – и двата разновидността са по-лоши от служебно държавно управление “, разсъждава политикът.

„ Не бива да се заблуждаваме – евроатлантизмът е благовидното име на войната в днешните условия в България. Войната през 2022 година не стартира с манифест на царя, както стартира Освободителната война, или с гласувания в парламентите на европейските страни преди Първата международна война. Войната от доста години не изрича своето име. Можем да влезем в нея, без да разберем по кое време сме го създали. Преди месеци се водеше спор дали би трябвало България да изнася оръжие за Украйна. Неколцина даже внушаваха виновност на тези, които бяхме срещу “, споделя Иво Христов.

Според него никой не можел сега да каже кое влиза в рамките на войната и кое – не.

„ Не тревожа хората. Други се пробват да ги хипнотизират, че изпращането на оръжия в Украйна е безвредно за България. А то не е. Всяка стъпка в посока към войната, всяка последваща декларация, всяка разюздана изразителност, всяка доставка на оръжие усилва риска България да се трансформира в цел “, предизвестява близкият до Румен Радев.

„ И да желае, президентът не може да върне властта на Народното събрание, тъй като няма кой да я вземе. Той извършва конституционната си роля. През годините е сторено доста, с цел да бъде построен неправилен облик на Румен Радев като човек, който желае властта и има вкус към нея. Като негов непосредствен сподвижник през цялото време дръзвам да кажа, че това е изчезналият му недостатък. Има пороци, които всяка специалност допуска. Политикът би трябвало да се стреми към властта. За страдание, това не е присъщо за президента Радев. Той носи това тежко задължение по силата на събитията. Ако президентът беше изкушен от концепцията да се занимава с партийно строителство, щеше да го е сторил с всичките благоприятни условия, които имаше през своя първи мандат, когато имаше доста предварителни избори “, твърди Иво Христов.

„ Мнението ми постоянно е било, че би трябвало да вървим към президентска република. Някои водачи приканват да бъде укрепена парламентарната република. Как си го показват? Да бъде изковано още по-голямо бюро, което да побере всичките зам.-председатели на Народно събрание? Трябва да вървим към конституционна промяна “, безапелационен е той.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР