Президентката на Косово Вьоса Османи отправи остри нападки към съседна

...
Президентката на Косово Вьоса Османи отправи остри нападки към съседна
Коментари Харесай

Вьоса Османи: Белград тласка Балканите към пропастта на въоръжен сблъсък

Президентката на Косово Вьоса Османи насочи остри нападки към прилежаща Сърбия в изявление за най-тиражирания италиански всекиднивник “Кориере каузи сера ”.

 

Държавният глава бе на посещаване в Рим, където се срещна с президента на Италия Серджо Матарела и бе призната на персонална ауденция от папа Франциск. В информациите на медиите за визитата се показва, че значителните дискутирани въпроси в формалните диалози на президентката са били опазването на мира на Балканите и съдействието в разнообразни сфери.

 

А главната теза в изявлението на Вьоса Османи е, че сега Белград играе по свирката на Москва, като този негов “танц ” тласка Балканите към пропастта на въоръжен конфликт.

 

“Хегемонистичният нрав на Белград наподобява доста на метода на Русия, когато си има вяра, че може да се върне към имперската епоха и да завладее територии от прилежащи страни ” - декларира президентката и акцентира: - “Сърбия счита Косово, Босна и Черна гора за краткотрайни страни за унищожаване от картата на света и желае да ги дестабилизира. ”

 

На друго място госпожа Османи насочва лични нападки към сръбския ѝ сътрудник Александър Вучич, определяйки го като неспособна на мирни договаряния персона, наподобяваща по всичко на съветския президент Владимир Путин. Който пък бил сложил на Вучич задачата посредством нагнетяване на напрежение да насочи вниманието на НАТО и Европейски Съюз към Западните Балкани, с цел да го отклони от Украйна, а мощният човек в Белград към този момент работел интензивно по осъществяването на заръката.

 

Що се отнася до преследването на задачите си за ескалация на спора с Косово и дестабилизирането на района, то Вучич толерирал основаването покрай общата граница на “приюти ” за всевъзможни бандити и балкански мафиоти, които да търсят мотиви за конфликт и да разпалват спорове.

 

Не дребен принос за това имали и разположените по границата с Косово паравоенни формирования, които били в контакт с съветската частна войска “Вагнер ”, въоръжавали се с съветска бойна техника и даже осъществявали нападения в северната част на страната.

 

Като единствена опция за опазването на мира в района Вьоса Османи сочи изпращането в Косово на огромен контингент от въоръжени сили на НАТО, които да охладят имперските упоритости на Белград.

 

А на въпроса какво мисли за отхвърли на членове на Европейски Съюз като Гърция и Испания да признаят Косово, президентката дава отговор: “Нас ни притегля само Европа и присъединението ни към Европейски Съюз не е единствено от наш интерес, а съответствува с геостратегическия интерес на Европа ”.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР