Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин

...
Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин
Коментари Харесай

Цял свят днес гледа към императорски дворец в Хелзинки за ключовата среща Тръмп - Путин, какво ще се случи там

Президентите на Съединени американски щати и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин ще беседват през днешния ден в Президентския замък в Хелзинки, който е бил хазаин на не една или две срещи сред държавни глави на двете велики сили.

Основно заради неутралитета си Финландия (която не членува в НАТО) има дълготраен опит като хазаин на американскосъветски и американско-руски срещи на върха, напомня " Труд ". Последната такава се състоя през март 1997 година сред президентите Бил Клинтън и Борис Елцин, които тогава разискаха контрола над оръжията и разширението на НАТО. През 1990 година техните прародители Джордж Буш-старши и Михаил Горбачов разговаряха в Хелзинки, а през 1975 година отново във финландската столица Джералд Форд и Леонид Брежнев подписаха историческото Хелзинкско съглашение, което бележи прелом за мира, сигурността и човешките права.


Изграждането на двореца, разпрострян се на 3000 кв. м, започва при започване на XIX в. на мястото на склад за сол. Строежът е приключен през 1845 година по гледище на съветския император Николай I (тогава Финландия е част от съветската империя) и става императорски. След независимостта на Финландия (1917 г.) дворецът е преименуван на президентски. Сега той е работна резиденция на президента на страната.

В началото на днешния ден Тръмп и Мелания ще закусват с финландския президент Саули Нинистьо и брачната половинка му. Нинистьо ще има и обособена среща с Путин.

В изявление за Си Би Ес Тръмп съобщи, че не отива “с огромни очаквания” от срещата с Путин. Преди това той бе споделил, че чака тя да е най-лесната част от европейската му аудиенция, в границите на която бе на форума на върха на НАТО и на посещаване в Лондон

А в друго изявление – за “Мейл он сънди”, Тръмп разгласи, че счита да се кандидатира за втори мандат, тъй като “всички желаят да го направя”. И отсече, че няма претендент на демократите, който би могъл да го надвие.


Срещата сред Доналд Тръмп и Владимир Путин в понеделник, в Хелзинки може да продължи три часа, включително конференциите. Това демонстрира формалната стратегия на двамата водачи. Финландският президент първо ще посрещне съветския си сътрудник в президентския замък, по-късно президента на Съединените щати.

Разговорите сред Путин и Тръмп ще бъдат в президентския замък в Хелзинки и ще стартират в понеделник, в 13 и 15 локално и българско време.

Над 1400 публицисти от 61 страни ще отразяват историческото събитие. През годините, най-много в Студената война, неутрална Финландия има значима роля в връзките сред съседа Русия и Запада.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР