Президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир

...
Президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир
Коментари Харесай

Байдън разговаря с Путин, Русия засече американска атомна подводница, САЩ отрича забранени действия

Президентите на Съединени американски щати и Русия - Джо Байдън и Владимир Путин, разговаряха по предпазена телефонна линия, с цел да обсъдят украинската рецесия, оповестиха осведомителните организации. Разговорът им продължи 62 минути, оповести Белият дом.

Американският президент е предизвестил съветския си сътрудник Владимир Путин, че Съединени американски щати и техните съдружници ще дадат " съдбоносен отговор ", в случай че Русия нахлуе в Украйна. " Президентът Байдън акцентира, че нова съветска инвазия в Украйна ще докара до премеждия на доста хора и " ще навреди на репутацията " на Русия, оповестиха още от Белия дом.

Американски чиновник сподели, че диалогът не е довел до фундаментална смяна и не е ясно дали Русия ще поеме по пътя на дипломацията, или на военните дейности. " Съединени американски щати са подготвени да взаимодействат посредством дипломация, само че са " също толкоз подготвени и за други сюжети ", добави Белият дом.

" Съединените щати разпалват нервност към нахлуването в Украйна, което сякаш възнамерява Русия, а паралелно с това помпат Киев с оръжие ". Това съобщи довечера пред публицисти Юрий Ушаков, помощникът на съветския президент Владимир Путин, след телефонния диалог сред Путин и американския президент Джо Байдън, съобщи ТАСС.

Така представителят на Кремъл разяснява обявата на вестник " Политико ", съгласно която Байдън в петък в диалог с водачи на съюзнически страни декларирал, че Русия можело да нападне Украйна на 16 февруари. " Ние изложихме нашите съображения и няколко пъти подчертахме, че не разбираме за какво е належащо да се дава на медиите явно лъжлива информация за нашите, съветските, планове ", сподели той.

Американците " изкуствено раздухват нервност към по този начин нареченото планувано съветско навлизане, сочат дори дати на нахлуването, а редом с това дружно със съдружниците си помпат военните мускули на Украйна, отпускат се основни финансови запаси за модернизиране на украинската войска, усилва се броят на изпращаните военни инструктори ", съобщи Ушаков.

По думите му в последните дни и часове обстановката към предвижването на съветските войски на тяхна лична територия " просто е доведена до парадокс ".

Поредният диалог межде Байдън и Путин стана в миг, когато Вашингтон заяви, че съгласно разследващи данни Русия може във всеки миг да нападне Украйна. Определен като " добре осведомен източник, поискал да остане неизвестен ", сподели, че Русия имала желание да нахлуе в Украйна на 16 февруари. Белият дом обществено съобщи, че Съединени американски щати не знаят сигурно дали Путин е решил да предприеме инвазия, отбелязва Асошиейтед прес. Москва отхвърля да има желание да навлиза в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че самодейността за днешния диалог е била на Байдън, съобщи ТАСС.

Последно двамата водачи разговаряха по телефона в края на предходната година, а на 7 януари имаха видеоконферентна среща.

Русия сподели, че подводница на Съединени американски щати е нарушила териториалните й води в Далечния изток

По същото време съветската войска заяви, че е употребила " съответните средства ", с цел да накара американска атомна подводница да напусне съветските териториални води в Далечния изток, откакто плавателният съд не е извършил съветското искане да го направи, заяви организация Интерфакс, представена от Ройтерс.

Подводницата е била засечена край остров Уруп, част от Курилските острови в Тихия океан, до момента в който Русия правила военноморски учения, показват съветското министерство на защитата. То е привикало американския боен аташе, с цел да изрази неодобрение пред него от случая, заяви РИА Новости.

Американската подводница е била от клас " Вирджиния ", а съветският транспортен съд, принудил я да напусне съветските териториални води - фрегатата " Маршал Шапошников ".

Съединени американски щати отхвърлиха за интервенции в съветски води

Съединени американски щати не са правили интервенции в съветски териториални води, обявиха американските въоръжени сили, представени от Ройтерс, откакто Москва заяви, че е предиздвикала американска подводница да напусне нейни териториални води в Тихия океан.

" Няма нищо правилно в съветските изказвания за наши интервенции в техни териториални води ", съобщи кап. Кайл Рейнс, представител на американските въоръжени сили. Той отхвърли да разяснява точното местонахождение на подводници на Съединени американски щати, само че акцентира, че американските сили организират интервенциите си безвредно, в интернационалните води.

Международната дипломация в деяние

Сигурността в Европа и обстановката към Украйна са били главните тематики и на състоялия по-рано през днешния ден телефонен диалог с времетраене час и 40 минути сред Путин и френския президент Еманюел Макрон. " В диалога с Макрон Путин не е споделил нищо, което да дава съображение да се счита, че се готви да навлезе в Украйна ", съобщи пред кореспонденти чиновник на Елисейския замък. " Въпреки това ние сме извънредно бдителни и деликатно следим разположението на съветските военни, с цел да избегнем най-лошото ", добави той.

 Снимка: АР/БТА

По-рано през днешния ден, на фона на западните изказвания за идно нахлуване на Русия против Украйна, първите дипломати на Русия и Съединени американски щати Сергей Лавров и Антъни Блинкън също организираха телефонен диалог. Според информация на съветското министерство на външните работи Сергей Лавров е споделил на Антъни Блинкън, че разгърнатата от Съединените щати и техните съдружници пропагандна акция за съветска експанзия против Украйна преследва провокативни цели, насърчава управляващите в Киев към бойкот на Минските съглашения и към пагубни опити за решение на казуса в Донбас по силов път.

Освен това Лавров е отбелязал, че в получените от Вашингтон и Брюксел отговори на съветските оферти за гаранции за сигурност са били подценени най-важните претенции на Москва: да спре по-нататъшното разширение на НАТО на изток и да не се разполагат ударни оръжейни системи наоколо до съветските граници.

От Държавния департамент във Вашингтон също излязоха със известие за диалога сред ръководителите на съветската и американската дипломация и оповестиха, че по време на разговора сред Блинкън и Лавров сигурно не е даден сигнал, че Москва е подготвена на деескалация.

Лавров още веднъж е декларирал, че Русия няма желание да нахлуе в Украйна и че Москва към момента завърши отговора на американското контрапредложение по сигурността.

През последните часове Путин беседва и с беларуския си сътрудник Александър Лукашенко. Те разискаха реакцията на Съединени американски щати и НАТО по съветските оферти за гаранции за сигурността. До 20 февруари в Беларус се организират военни учения на двете страни.

Хиляди в Киев излязоха на шествие с плакати " Нашествениците би трябвало да умрат "

 Снимка: АР/БТА

Няколко хиляди украинци излязоха на митинг-шествие в Киев, с цел да покажат единение на фона на опасенията от съветско навлизане. Украинският водач Володимир Зеленски сподели на хората да не се поддават на суматохата и съобщи, че към този момент има пренасищане от мрачни предсказания за война в медиите, съобщи Ройтерс.

Украинците извършиха улиците в центъра на Киев и минаха в шествие, скандирайки " Слава на Украйна ", носейки украински флагове и транспаранти, на които пишеше " Украинците ще се съпротивляват " и " Нашествениците би трябвало да умрат ".

Зеленски, който посети полицейски учения в южната Херсонска област, съобщи, че съветско нахлуване може да се случи когато и да е, само че изрази неодобрение от всеобщо тиражираните в последно време в медиите изказвания, че се задава огромен боен спор.

" Най-добрият другар на нашите врагове е суматохата в страната ни. А цялата тази информация единствено провокира суматоха и не може да ни е от помощ ", сподели той. " Не бих могъл да се съглася или да не съглася с нещо, което още не се е случило. Засега в Украйна няма никаква пълномащабна война. "

Зеленски още предишния месец изрази неодобрение от мрачните прогнози за война. Те се отразиха зле на стопанската система и на курса на националната валута, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР