Президентите на САЩ и Китай - Джо Байдън и Си

...
Президентите на САЩ и Китай - Джо Байдън и Си
Коментари Харесай

Байдън предупреди Си за последици, ако Пекин осигури военна помощ за Русия

Президентите на Съединени американски щати и Китай - Джо Байдън и Си Цзинпин, не съумяха да тушират разликите си по отношение на войната в Украйна по време на двучасовия видео диалог сред двамата водачи в петък. Байдън е предизвестил за " последствия ", в случай че Пекин обезпечи военна помощ на Москва. Си пък е подлагал на критика глобите, наложени на Русия от западните сили.

Разговорът се случва в края на седмицата, през която Вашингтон изрече опасения, че Китай ще поддържа съветските военни, чийто прогрес в Украйна значително е в застой. По информация на Financial Times Кремъл към този момент е изискал от управлението в Пекин няколко типа оръжие, в това число дронове.
" Санкциите са един от инструментите "
Байдън не е дал детайлности какви могат да бъдат последствията или по какъв начин Съединени американски щати ще дефинират какво тъкмо е " материална поддръжка ", само че представителят на Белия дом показва, че може да бъде наранена търговията на Китай. " Санкциите несъмнено са един от инструментите ", разяснява представителят.

По време на диалога китайският президент е споделил, че " украинската рецесия не е нещо, което желаеме да виждаме ", и е подчертал, че Пекин и Вашингтон " би трябвало да поемат своите общи интернационалните отговорности и да работят за мир в света ". Той е декларирал, че глобите " единствено ще накарат хората да страдат " и могат да доведат до " сериозна рецесия в световната стопанска система, търговия, финанси, сила, храна и доставки ". Затова Си Цзинпин счита, че приоритет би трябвало да бъде " поддържането на договарянията, избягването на цивилните жертви, предотвратяването на филантропична злополука и прекъсване на огъня допустимо най-скоро ".
Реклама
Дискусията сред двамата водачи е следващият дипломатически опит за намиране на излаз от войната против Украйна. Китай е най-важният покровител на Владимир Путин както преди съветската инвазия, по този начин и през първите седмици на спора. Макар че Пекин обществено декларира, че заема неутрална позиция, Съединени американски щати се притесняват, че китайското лидертво от ден на ден се доближава към решението да поддържа Кремъл с военно съоръжение. От началото на войната азиатската страна не загатва думата " инвазия ", а вместо това употребява израза " украински въпрос ".
Партньорство " без граници "
Белият дом следи от близко и дали Китай ще помогне на Москва да заобиколи глобите, наложени от Запада върху ръководството на Путин. Миналия месец съветският президент и китайският му сътрудник оповестиха, че тяхното разрастващо се партньорство е " без граници ".

Докато най-големите украински градове остават отвън контрола на Москва, Путин от ден на ден разчита на тежки оръжия и на ракетни набези, с цел да пречупи съпротивата и да унищожи огромни сектори от гражданската инфраструктура. Досега към 3.2 млн. украинци са напуснали страната.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР